Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Rezultati aktualnog istraživanja ukazuju kako bi uporaba određenih tipova hormonske kontracepcije tijekom razdoblja od pet godina mogla pogodovati nastanku gestacijskog dijabetesa u trudnoći koja bi uslijedila.

"Rizik nastupanja gestacijskog dijabetesa ovisi prije svega o tipu gestagenske komponente u hormonskoj kontracepciji", navode istraživači iz Kaiser Permanente Medical Care Program of Northern California, Oakland u stručnom radu objavljenom u znanstvenom časopisu Diabetes Care.

"Naši nalazi ukazuju da je uporaba hormonske kontracepcije s gestagenima koji posjeduju visoki androgeni potencijal povezana s 43% većim rizikom javljanja gestacijskog dijabetesa", navodi znanstveni tim. S druge strane, dodaju istraživači, "uporaba hormonske kontracepcije s gestagenskom komponentom niskog androgenog potencijala bila je povezana sa 16% manjim rizikom nastanka gestacijskog dijabetesa".

Rezultati istraživanja temelje se na praćenju 356 žena kod kojih je registriran gestacijski dijabetes kao i 368 žena bez gestacijskog diabetesa odabranih iz multietničke skupine od 14.235 žena porođenih u razdoblju između siječnja 1996. godine i lipnja 1998. godine.

Kod svih ispitanica, u razdoblju između 24. - 28. tjedna trudnoće, učinjen je test za gestacijski dijabetes, a praćene su u institutu Kaiser Permanente tijekom najmanje pet godina prije nastupanja trudnoće. Podatci o uporabi kontracepcijskih pilula tijekom pet godina dobiveni su iz medicinske dokumentacije.

"Naši rezultati podržavaju povezanost između hiperandrogeniciteta - povišene razine muških spolnih hormona i inzulinske rezistencije", navodi znanstveni tim.

Rezultati koji "zahtijevaju potvrdu i drugih studija", kako navode istraživači, podržavaju dosadašnja istraživanja koja ukazuju da bi hormonska kontracepcija, posebice ona sa značajnom androgenskom formulom, mogla mijenjati toleranciju glukoze.

 

Diabetes Care 2007;30:1062-1068.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve