Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

I dok na polju rizika od tromboembolije, uporaba kontraceptiva treće generacije nosi veći rizik u usporedbi s kontraceptivima druge generacije, kada je u pitanju utjecaj na metabolizam masnih tvari situacija se mijenja.

Desogestrel (kontraceptivi treće generacije) imaju povoljniji utjecaj na metabolizam kolesterola u odnosu na levonorgestrel (kontraceptivi druge generacije).

Utjecaj kontraceptiva druge i treće generacije, odnosno njihovih čistih progesteronskih dijelova (desogestrel / levonorgestrel) na metabolizam masnih tvari ispitivan je kod 51 pacijentice bez i 35 pacijentica s Leidenovom mutacijom faktora V.

Leidenova mutacija faktora V je nasljedna bolest koja se registrira kod ca 5% europske populacije, a označava defekt u koagulaciji krvi koji je povezan s učestalijim tromboembolijama.

Masne tvari određivane u ovoj studiji obuhvaćale su ukupni kolesterol, HDL ("dobri")-kolesterol, LDL ("loši")-kolesterol, trigliceride i totalni/HDL kolesterol ratio.

Rezultati ispitivanja pokazuju da kontraceptivi treće generacije koji sadrže desogestrel neovisno o prisustvu Leidenove mutacije dovode do statistički značajnijih i povoljnijih promjena u metabolizmu masnih tvari u odnosu na levonorgestrel, i to: snažnijeg porasta vrijednosti HDL kolesterola, znatnijeg pada LDL kolesterola, manjeg porasta triglicerida i značajnijeg pada odnosa totalni/HDL kolesterol.

Za razliku od desogestrela, samo kontraceptivi koji sadrže čisti levonorgestrel (tzv. "Minipilule") ispoljavaju sličan efekat na razinu kolesterola i triglicerida.

Kontraceptivi treće generacije s desogestrelom (Mercilon, Lovelle) daleko efikasnije pojačavaju povoljni učinak estradiola na metabolizam masnih tvari, prije svega kolesterola u krvi u odnosu na levonorgestrel, odnosno kontraceptive druge generacije.
 

J Intern Med 2001 November; 250 (5): 441-448

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve