Datum zadnje izmjene: 05. 11. 2023.


Skupna analiza randomiziranih kliničih studija pokazuje da se ženama koje počinju uzimati ospemifen mogu intenzivirati valunzi tijekom prva četiri tjedna terapije.

"Žene treba informirati da ukoliko započnu terapiju ospemifenom mogu osjetiti valunge na početku liječenja koji će se smanjivati tijekom slijedeća četiri tjedna", pojasnila je u telefonskom razgovoru Dr. JoAnn Pinkerton sa Sveučilišta Virginia Health Center u Charlottesvilleu, jedna od autorica studije.

Primijetila je i da žene nisu prestale uzimati lijekove zbog izraženijih valunga.

Ospemifen je selektivni modulator estrogenih receptora (SERM) odobren za liječenje umjerene do teške dispareunije povezane sa vulvovaginalnom atrofijom do koje dolazi zbog menopauze. Istraživači navode kako se selektivni modulatori estrogenskih receptora koji se koriste za liječenje raka dojke i osteoporoze povezuju sa vazomotornim simptomima (VMS).

Da bi istražili da li ospemifen također može pogoršavati VMS, provjerili su podatke iz faza 2 i 3 pet studija lijeka, uključujući ukupno 2,166 žena.

Među ženama randomiziranim ospemifenu, 8,5% je prijavilo nepoželjne nuspojave tijekom liječenja (treatment-emergent adverse events - TEAEs) u odnosu na 3,2% u placebo grupi. TEAEs su se najčešće pojavili tijekom prva četiri tjedna liječenja, a zatim su se smanjivali.

Za žene koje su imale valunge na samom početku, kao i za one koje su prestale uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju u posljednjih šest mjeseci, posebno je vjerojatno da će imati pojačanje vazomotornih simptoma (VMS) dok su na ospemifenu.

Istraživači su također proučili šestotjednu placebo kontroliranu neobjavljenu studiju od 198 žena u postmenopauzi koje su imale umjerene do jako teške valunge. Prema njihovoj analizi, terapija ospemifenom nije pogoršala postojeće valunge kod žena randomiziranih za primanje lijeka.

Rezultati istraživanja su objavljeni online u časopisu 'Menopause'.

Tvrtka 'Shionogi Inc'., koja proizvodi ospemifen, obavila je statističku analizu i platila medicinsku pomoć u pisanju studije. Nekoliko autora studije su konzultirali tvrtku, a dva su zaposlenici Shionogi.


 

IZVOR: http://bit.ly/2aAATTc
Menopause 2016.


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve