Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Značajan udio žena u u novoj australskoj studiji dobi od 60 do 65 godina i dalje ima menopauzalne valunge i noćno znojenje, što znači da ti simptomi traju duže nego što se inače pretpostavlja i najčešće se ne liječe.

Korištenje hormonske nadomjesne terapije za ublažavanje simptoma menopauze dramatično je palo u svim dobnim skupinama, navode autori studije, ali sadašnje smjernice savjetuju prekinuti liječenje kod žena starijih od 60 godina ostavivši tu grupu sa samo nekoliko opcija.

"Većina preporuka u vezi postmenopauze se odnose na žene mlađe od 60 godina", rekla je Susan Davis, glavni autor studije. "Zato smo mi posebice željeli odrediti prevalenciju simptoma kod žena u dobi od 60 do 65 godina."

Davis je profesor i direktor Women's Health Research Program na Monash University u Melbourneu.

Valunzi i noćno znojenje se manifestiraju kada jajnici smanjuju svoju proizvodnju estrogena u menopauzi. Iako sve žene nemaju ove vazomotorne simptome, kod onih kod kojih postoje mogu značajno utjecati na kvalitetu života.

"Neke žene jednostavno ne mogu završiti svoje dnevne aktivnosti bez stresa." rekao je Wulf Utian, profesor emeritus na Case Western Reserve University u Clevelandu, Ohio, koji nije bio uključen u studiju.

Iako žene obično prolaze kroz menopauzu u dobi između 45 i 55 godina, a vazomotorni simptomi mogu početi u bilo kojem trenutku tijekom tog prijelaznog doba, klasično uvjerenje je da oni mogu trajati samo nekoliko godina.

No, jedna nedavna studija je utvrdila da kod polovice svih žena s valunzima ili noćnim znojenjem ovi simptomi obično traju sedam punih godina.

Davis i njeni kolege su analizirali podatke iz studije bazirane na upitnicima upućenim ženama diljem Australije i usmjerenim na 2.020 ispitanica u dobi između 40 i 65 godina.

Istraživači su otkrili da je 42% žena 60-65 godina starosti navelo da imaju valunge i noćno znojenje, dok je 74% žena ispod 55 godina navelo da doživljava ove simptome.

Za 6,5% žena između 60 i 65 godina su vazomotorni simptomi umjerenog do teškog intenziteta. Isto vrijedi i za 28,5% u žena u postmenopauzi ispod 55 i 15% svih žena od 55-60 godina starosti.

Pušenje i prekomjerna tjelesna težina je povećavala vjerojatnost za pojavu simptoma, a obrazovanost veća od srednje škole je bila povezana sa smanjenim rizikom, napisali su Davis i njezini kolege online 20. veljače u časopisu Menopause.

Manje od 12% postmenopauzalnih žena bilo koje dobne skupine koriste hormonsku terapiju bilo koje vrste. Žene u dobi od 60 do 65 godina su najveći korisnici vaginalnog estrogena, gotovo 8% žena te dobi koristi ovu terapiju.

Davis je izjavila u e-mailu da je hormonska terapija najučinkovitiji tretman za simptome menopauze. Dodala je da niska doza terapije antidepresivima mogu smanjiti simptome.

Simptomi kao što su valunzi i noćno znojenje mogu biti uzrokovani drugim stanjima, navodi Utian. "Posebice kod starijih žena ostali uzroci uključuju hipertenziju (najčešće), dijabetes, anksioznost," rekao je za Reuters Health e-mailom.

Znanstvenici kažu da sadašnje kliničke smjernice preporučuju ograničenje hormonske terapije na tri do pet godina upotrebe i da je ne koriste žene iznad 60 godina. Napominju da njihovi rezultati pokazuju određena odstupanja od preporuka i onog što liječnici preporučuju. No, ističu da je ukupna upotreba hormona bila "izrazito niska."

Tako niske stope upotrebe lijekova pokazuju da se u postmenopauzi simptomima ne pridaje dovoljno pažnje, napisali su u studiji.

Davis preporuča da svatko tko ima ozbiljne simptome "treba tražiti liječenje."

"Ovo su ozbiljni problemi i ne treba ih ignorirati jer postoje mnoge opcije koje mogu pružiti značajno olakšanje simptoma", rekao je Utian. "Nemojte samo živjeti sa simptomima, razgovarajte sa svojim doktorom o mogućnostima liječenja."

 

IZVOR: bit.ly/1BT8bUH
Menopause 2015.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve