Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Čak i blagi poremećaj u radu štitnjače tijekom rane trudnoće, povećava učestalost pobačaja dva puta u odnosu na žene s urednim vrijednostima hormona, dok je rizik mrtvorođenja i do sedam puta veći, kaže se u istraživanju predstavljenom na ENDO 2012: 94. Godišnjem sastanku Endokrinološkog društva u SAD.

Hipotireoza je povezana s češćim spontanim pobačajima, mrtvorođenjem i malom težinom djeteta; međutim, koliki je taj rizik za trudnice koje imaju samo subkliničku hipotireozu, bio je nepoznat.

S ciljem boljeg razumijevanja rizika, znanstveni tim predvođen dr. Jacobom s Christian Medical College u Punjabu u Indiji, učinio je probir na bolest štitnjače u prvom tromjesečju trudnoće velikoj skupini od 1000 trudnica.

Žene su bile podijeljene u dvije skupine: one u kojih je vrijednost TSH u prvom tromjesečju bila 2.5 mIU/L ili niža i one s razinom TSH većom od 2.5, ali manjom ili jednakom od 4 mIU/L, što je vrijednost koja je označavala blagi poremećaj rada štitnjače (subklinička hipotireoza).

Prikupljeni podaci pokazali su da su 533 žene bile u skupini s normalnom funkcijom štitnjače, a 263 žene s vrijednostima TSH između 2.5 i 4 mIU/L, što je ukazivalo na smanjenu funkciju štitnjače.

Rezultati su pokazali da su trudnice s blagom hipotireozom imale značajno veći gubitak rane trudnoće (prije navršenog 20. tjedna) u usporedbi sa ženama s normalnom funkcijom štitnjače (8.4% naprema 4.1%; P<.001), kao i češći gubitak trudnoće nakon 20. tjedna (6% naprema 4.2%, P<.001).

Ukupni gubitak trudnoća u žena s blagim poremećajem funkcije štitnjače u odnosu na žene s normalnom funkcijom štitnjače bio je 12.5% naprema 4.7%. Nije nađena niti jedna druga značajna razlika između dviju grupa u 11 različitih mogućih ishoda.
Novorođenčad koju su rodile žene s blagim poremećajem u funkciji štitnjače bila su manje porođajne težine u usporedbi s djecom žena s normalnom funkcijom štitnjače (24.2% naprema 16.6%; P= .01; OR 1.6; 95% CI, 1.1-2.3), također su češće bila mala za gestacijsku dob (18.6% naprema 10.7%; P< .001; OR 1.9; 95% CI, 1.2-2.9) i imali novorođenačku hiperbilirubinemiju (12.1% naprema 7.5%; P= .04).

Iako su i rezultati ranijih istraživanja povezivali blage poremećaje u funkciji štitne žlijezde s komplikacijama u trudnoći, dr. Jacob kaže da nisu očekivali tako dramatičnu stopu mrtvorođenja. "Učestalost pobačaja je veća i uz blagi poremećaj u funkciji štitnjače, osobito kod pacijentica s pozitivnim protutijelima, što upućuje na autoimunološke poremećaje, ali za nas je bio iznenađujući porast stope mrtvorođenja", rekao je Medscape Medical Newsu.

"Iako ovi rezultati upućuju na potrebu testiranja funkcije štitnjače u svih trudnica, složenost poremećaja štitnjače i dalje je predmet rasprava", dodaje dr Jacob. Glavni argument onih koji se protive testiranju jest taj da mali poremećaj u radu štitnjače iskazan blagim povećanjem TSH, ne mora nužno značiti da je poremećaj štitnjače uzrok ćešćeg gubitka trudnoće. "To može biti i pokazatelj autoimunih bolesti i nedostatka mikronutrijenata, primjerice selena. Na kliničkoj važnosti dobiti će onda kada pokažemo da testiranje i rano liječenje poboljšavanju ishod trudnoće".

Moderator sjednice dr. Stephen R. Hammes profesor medicine i šef Odjela za endokrinologiju i bolesti metabolizma Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru u New Yorku, složio se s tim da donošenje definitivnih zaključaka temeljem vrijednosti TSH može biti nezgodno. "Razina TSH može se mijenjati od jednog do drugog mjerenja i mi uistinu ne znamo koja je to vrijednost koja uzrokuje gubitak fetusa. Ono što zaista znamo jeste da je razina TSH povezana s gubitkom trudnoće", rekao je dr. Hammes.

"Dok se ne učine prospektivne studije u kojima će skupina pacijentica biti liječena tiroidnim hormonima, do tada ne možemo sa sigurnošću reći da upravo hipotireoza uzrokuje fetalni gubitak". Napomenuo je da je istraživanje provedeno u samo jednom centru i među osobama iste etničke pripadnosti. "Ovo istraživanje intrigira i pokazuje da stanje štitnjače, čak i kada se čini normalnim, može imati značajan utjecaj na ishod trudnoće. Svakako, ono ukazuje na potrebu provođenja velike prospektivne studije s primjenom terapije. Zastupamo provjeru

razine hormona štitnjače u trudnica", rekao je dr. Hammes.
 

ENDO 2012: The Endocrine Society 94th Annual Meeting, 29.6.2012.

  Novosti - Sve