Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Neophodna su veća ulaganja u kvalitetu vode i vodovod u bolnicama i klinikama zemalja s niskim dohotkom kako bi se smanjila smrtnost majki i novorođenčadi, pokazuju rezultati istraživanja objavljenog u petak.

Mnoge žene u zemljama u razvoju rađaju kod kuće, često bez pristupa čistoj vodi i WC-u pa sebe i svoju djecu izlažu infekcijama.

No, čak i zdravstvene ustanove ne mogu jamčiti siguran porođaj jer neke nemaju adekvatne uvjete, objavili su znanstvenici u medicinskom časopisu PLoS Medicine, pozivajući vlade na rješavanje problema kako bi spasili živote.

"Znamo još od viktorijanskog doba za važnost čiste vode i dobru higijenu prilikom porođaja. Ipak, danas će na desetke tisuća majki rađati u mjestima gdje, ako i postoje liječnici i primalje, nemaju pristup čistoj vodi," naveo je u priopćenju Yael Velleman, viši analitičar u dobrotvornoj organizaciji WaterAid.

"Proces rađanja novog života ne bi trebao biti pod rizikom za smrt."

Iako je smrtnost majki u svijetu pala za 50 posto u posljednja dva desetljeća, 289.000 žena je umrlo od komplikacija povezanih s trudnoćom i porođajem 2013. godine, pokazuju podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Gotovo su se svi od tih smrtnih slučajeva dogodili u zemljama u razvoju u kojima je oko 38% zdravstvenih objekata bez kvalitetnih izvora vode, kaže WHO.

Slab pristup vodi i loše sanitarije su povezani s većim postotkom smrtnosti majki pa bi poboljšanje uvjeta u tim objektima brzo smanjilo broj žena koje umiru pri porodu, objavili su znanstvenici u svom radu.

Čista voda je neophodna kako bi se spriječila sepsa ili infekcija pupkovine i ograničio prijenos bolesti. Također je potrebna medicinskom osoblju za pranje ruku i čišćenje instrumenata.

Trenutni napori za poboljšanje uvjeta rađanja u zemljama s niskim dohotkom - nakon posebnih mjera za skrb trudnica, jačanje zdravstvenog sustava i povećanje broja žena koje rađaju u bolnicama i klinikama - mogu biti narušeni bez poboljšanih uvjeta za čistu vodi i vodovod, napisali su.

"Gotovo polovica žena (koji umiru zbog porođaja u Tanzaniji) rađaju kod kuće, a skoro niti jedan od tih domova nema čistu vodu i osnovne sanitarije," rekla je Lena Benova iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu. "Isto tako se od žene ne može očekivati da će otići rađati u zdravstvenu ustanovu ako je prljava."

Autori članka - iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, WHO, UNICEF, UN WaterAid - su rekli da u novim razvojnim ciljevima za 2015. godinu zdravlje majki i novorođenčadi mora biti povezano s dostupnošću čistoj vodi, vodovodu i higijeni općenito.

 

IZVOR: http://bit.ly/1wjBlYl PLoS Med 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve