Datum zadnje izmjene: 08. 04. 2024.


Adolescentice koje jedu raznobojno voće i povrće imaju manji rizik za razvoj benignih bolesti dojke u mladosti, pokazuju rezultati nove opservacijske studije. Benigne bolesti dojke ("kvržice") koje se razvijaju tijekom adolescencije same po sebi nisu opasne. Isto tako ne povećavaju rizik od karcinoma dojke u kasnijem životu, napisali su autori studije. "Bilo je veoma uzbudljivo uočiti vezu između pojedinih antioksidansa i benignih bolesti dojke kod adolescentica, pogotovo što je takva veza između raka dojke i antiksidansa uočena kod žena odrasle dobi", rekla je Caroline E. Boeke ('Brigham and Women's Hospital', Boston).

"Prehrana bogata povrćem s karotenoidima može pomoći u prevenciji benignih bolesti dojke", rekla je Boeke. Karotenoidi daju povrću i voću crvenu, žutu i naračastu boju. Neke prijašnje studije su pokazale da je manja učestalost karcinoma dojke kod žena koje jedu puno takvog voća i povrća. "Ova studija je pokušala pronaći vezu između prehrane bogate povrćem u adolescentnoj dobi kada se tkivo dojke još razvija i pojave benignih bolesti dojke desetljeće kasnije koje povisuju u kasnijoj dobi rizik za karcinom dojke", rekla je Boeke.

Žene koje imaju benigne bolesti dojke imaju 1,5 – 2 puta povećani rizik za razvoj karcinoma dojke u srednjoj životnoj dobi u odnosu na one žene koje nemaju tih problema. U studiju je bilo uključeno 6,500 djevojaka koje su ispunjavale upitnike o prehrani jednom godišnje kroz tri godine, počevši od 12 godine života. Između devet i četrnaest godina kasnije, mlade žene su ispunile završni upitnik o tome da li je došlo do razvoja benignih bolesti dojke kod njih.

Ukupno je kod 122 žene iz studije dijagnosticirana benigna bolest dojki. Istraživači su podijelili djevojke u četiri grupe na temelju količine hrane bogate karotenoidima koju su konzumirale u adolescentnoj dobi. Rezultati su pokazali da je grupa koja je uzimala najmanju količinu hrane bogate karotenoidima imala najveći rizik za razvoj benignih bolesti dojke, za razliku od grupe koja je uzimala najveću količinu karoteonida – imala je najmanji rizik od razvoja benignih bolesti dojke. Rezultate su objavili u znanstvenom časopisu 'Pediatrics'.  "Ako postoji mogućnost za 50% smanjenje rizika – to zvuči impresivno", rekla je dr. Cynthia Thomson. "Ali treba biti oprezan u interpretaciji ovih rezultata." Thomson ('University of Arizona Cancer Center', Tucson) je proučavala utjecaj prehrane na prevenciju karcinoma ali nije bila uključena u ovu studiju."Ovo je hipoteza vrijedna daljnjih istraživanja", rekla je.

"Karotenoidi apsorbiraju slobodne radikale i štite stanice od oksidacijskih oštećenja", rekao je Dgafinn Aune ('Imperial College London') koji se bavi istraživanjem karcinoma i prehrane, ali nije bio uključen u ovu studiju. "Isto tako inhibiraju rast stanica i onesposobljavaju stanice raka u stvaranju krvnih žila koje hrane tumor." Boeke je rekla da je teško odrediti koliki je efekt prehrane bogate karotenoidima na rizik od karcinoma, jer su ljudi koji se hrane povrćem općenito boljeg zdravlja. "Prehrana bogata voćem i povrćem bogatim karotenoidima kao što su mrkva i slatki krumpir, bundeva, kelj i špinat može djelovati protektivno protiv karcinoma dojke te isto tako ima mnoge druge prednosti", rekla je Boeke. "Poticanje potrošnje takvih namirnica je sigurno dobar savjet."


Pediatrics, 2014.


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve