Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Davanje progesterona ženama s krvarenjem u ranoj trudnoći ne sprječava gubitak trudnoće, osim kod žena koje su ranije imale pobačaj, navodi se u studiji koja je obuhvatila 4,153 žena liječenih u 48 bolnica u Velikoj Britaniji.

"To je sjajna vijest za pacijentice", rekao je glavni autor dr. Arri Coomarasamy, profesor ginekologije na Sveučilištu u Birminghamu. To će spriječiti nepotrebno liječenje progesteronom većine žena i dati dodatnu nadu onima koje su suočene s drugim, trećim ili četvrtim pobačajem.

"Stopa živorođenih je za 5 posto viša u progesteronskoj skupini trudnica koje su ranije imale pobačaj i krvare u aktualnoj trudnoći", rekao je. "Ako je imala tri ili više prethodnih pobačaja, ova stopa je viša 15 posto."

Krvarenje koje bi moglo značiti probleme u prvih nekoliko mjeseci trudnoće se javlja u oko 25 posto svih trudnoća. U nekih 10 do 20 posto slučajeva krvarenje predstavlja najavu gubitka trudnoće.

Godinama se preparati progesterona upotrebljavaju kao off-label preparati / preparati koji nisu istraženi za liječenje prijetećeg pobačaja, što se dijelom temelji na nalazima pada razine hormona neposredno prije pobačaja. To je dovelo do dugogodišnjeg iskustvenog liječenja progesteronom iako nije potkrijepljeno dobrim dokazima.

Nova studija, objavljena u časopisu New England Journal of Medicine, pruža dokaze o tome kada hormon djeluje ili nema učinak.

"Retrospektivno, vjerojatno je da je početni razlog za hormonsku terapiju - to jest, uočeni pad razine hormona trudnoće prije gubitka trudnoće - zapravo bio posljedica, a ne uzrok neuspjeha trudnoće", napisao je u popratnom uvodniku dr. Michael Green iz Opće bolnica Massachusetts u Boston.

Za 2,238 žena koje nisu imale pobačaj u anamnezi, stopa živorođenja nakon 34 tjedna trudnoće je iznosila 75% u žena s krvarenjem liječenih s 400 miligrama mikroniziranog progesterona dva puta dnevno u odnosu na 72% žena liječenih s odgovarajućim placebom. Statistički gledano, ta razlika je premala da bi se isključila mogućnost da je to bilo slučajno.

"Nije bilo nikakve koristi", rekao je Coomarasamy. No, među ženama koje su imale jedan ili više pobačaja, 75% trudnica iz progesteronske skupinie uspješno su iznijele trudnoću i rodile u usporedbi sa 70% onih koje su dobile placebo vaginalete, što ukazuje da je hormon pomogao. Žene u skupini s visokim rizikom, koje su imale tri ili više pobačaja, imale su uspješnu trudnoću u 72 posto ako su primile progesteron u odnosu na 57 posto s placebom.

Progesteron sprječava pobačaj samo u žena s ranijim pobačajima

Očekuje se da će rezultati povećati uporabu progesterona u Velikoj Britaniji. 2012. godine je istraživanje pokazalo da su trudnice samo u 4.5 posto slučajeva krvarenja u ranoj trudnoći uzimale progesteron te da se smanjila uporaba hormona u nekim zemljama u kojima je do 90 posto trudnica dobivalo progesteron ako su krvarile.

"Ako pacijentica počne krvariti otići će u lokalnu bolnicu, a liječnici će napraviti ultrazvuk kako bi vidjeli je li trudnoća u redu", rekao je Coomarasamy. "Liječnici će pacijentici reći da imate dvije trećine šanse da je sve u redu i jednu trećinu mogućnosti za pobačaj. Ako pacijentica pita što se može učiniti u vezi s tim, do sada je odgovor bio ništa. Sada, po prvi put, mogli bismo reći da postoji liječenje koji bi vam moglo pomoći ako ste ranije imali pobačaj. "

Žena koja nikada nije izgubila trudnoću može tražiti da se liječi, ali "ovo je mjesto gdje će liječnik morati pokazati dokaze i objasniti da ona neće imati koristi od progesteronske terapije."

Istraživači nisu pronašli dokaze da je liječenje koje je koristilo prirodnu verziju progesterona štetno.

 

IZVOR: https://bit.ly/2Lx5Tpz

N Engl J Med 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve