Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Promjene životnih navika koje uključuju poboljšanje navika u prehrani i tjelovježbu od velike su koristi u liječenju pretilih adolescentica s PCOS, objavili su američki znanstvenici sa Sveučilišta u Rochesteru, New York.

"Naše malo početno istraživanje," navode znanstvenici, "pokazalo je moguću korist kombinirane terapije uvođenjem promjena u načinu života u liječenju pretilih adolescentica sa sindromom policističnih jajnika".

Američki istraživači objavili su u znanstvenom časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, dva mala placebo-kontrolirana pokusa koja su obuhvaćala 79 mladih pacijentica s PCOS.

Prvo istraživanje obuhvaćalo je četiri skupine adolescentica od kojih je svaka liječena samo jednim načinom: prva skupina uzimala je metformin, druga skupina liječena je oralnom kontracepcijom, kod treće skupine adolescentica uvedene su promjene životnih navika i četvrta skupina liječena je placebo lijekom.

Drugo istraživanje zasnivalo se na praćenju stanja pri različitim kombinacijama, svim adolescenticama savjetovane su promjene životnih navika, a slučajnim odabirom dobivale su kontracepcijske pilule, metformin ili placebo lijek.

Znanstvenici nalaze da promjene životnih navika, kao i uzimanje oralne kontracepcije statistički značajno smanjuje razinu muških spolnih hormona i povisuje razinu SHBG – "sex hormone-binding globulin". Metformin u kombinaciji s promjenom životnih navika kao i uporaba oralne kontracepcije smanjuju centralnu pretilost i ukupnu razinu testosterona, te povisuju razinu HDL kolesterola, ali ne utječu na ukupno smanjenje tjelesne težine.

"Ovi rezultati daju temelje za oblikovanje većih istraživanja u ovoj skupini mladih žena s promijenjenom endokrinološkom slikom, u kojoj je trenutačno zapravo malo poznatih činjenica potrebnih za donošenje kliničkih odluka u liječenju", zaključuju autori.
 

J Clin Endocrinol Metab 2008;93:4299-4306.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve