Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Uporaba nesteroidnih protuupalnih lijekova i aspirina u vrijeme začeća, kao i vrlo ranoj fazi trudnoće povezana je s povećanim rizikom nastanka spontanog pobačaja.

Američki znanstvenici iz Brodwaya (Kaiser Foundation Research Institute) ispitivali su prenatalnu uporabu protuupalnih lijekova među trudnicama u području San Franciska.

Nesteroidni protuupalni lijekovi, među koje ubrajamo i aspirin te paracetamol, pripadaju skupini najčešće rabljenih lijekova u razvijenim zemljama, kao i među trudnicama. Do sada su dobro opisana neželjena djelovanja na želučano-crijevni i bubrežni sustav, dok reprodukcijski rizici nisu sasvim definirani.

Istraživanje je obuhvaćalo 1.055 trudnica iz "Kaiser Permanente Medical Care Program" - zdravstvenog programa u koji su uključene klinike i liječnici u sjevernoj Kaliforniji, a koji omogućuje ostvarenje cjelokupne zdravstvene skrbi tijekom trudnoće i porođaja.

Prosječna visina trudnoće u vrijeme "ulaska" u studiju iznosila je 40 dana.

Rezultati pokazuju da su 53 ispitanice koristile nesteroidne protuupalne lijekove u vrijeme začeća i u vrlo ranoj fazi trudnoće (5%). Nakon korekcije za druge potencijalne rizične čimbenike, nađeno je kako je prenatalna uporaba protuupalnih lijekova povezana s 80% višim rizikom nastupanja spontanog pobačaja.

Povezanost spontanog pobačaja i uporabe protuupalnih lijekova bila je izraženija što je vrijeme uzimanja lijekova bilo bliže začeću i ukoliko su lijekovi korišteni dulje od tjedan dana. I prenatalna uporaba aspirina je slično ovim rezultatima, povezana s povišenim rizikom nastupanja spontanog pobačaja.

Prenatalna uporaba paracetamola (Panadon, Lekadol, Lupocet), lijeka kojeg inače ginekolozi preporučuju kod bolova i povišene temperature tijekom trudnoće, nije povezana s povećanim rizikom nastanka spontanog pobačaja i to neovisno o trajanju uzimanja ili tjednu trudnoće u kojem je korišten paracetamol.
 

BMJ 2003; 327 (7411): 368-372


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve