Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Poticanje djevojčica na uzimanje većih količina sira u prehrani bolji je savjet od dodataka kalcija u obliku tableta, zaključak je znanstvenika na 25. godišnjoj konferenciji američkog udruženja The American Society of Bone and Mineral Research.

Dodavanje sira uobičajenom obroku daleko jednostavniji postupak od prisiljavanja djeteta na uzimanje dnevne doze kalcija u obliku tablete.

Finski znanstvenici naglašavaju da bi sir mogao biti čak i bolji izvor kalcija nego što su to tablete ovog minerala.

"Adolescentice u Finskoj ne konzumiraju mlijeko u onoj mjeri u kojoj bi trebale", ističu istraživači sa sveučilišta u Juvaskylu. Kako su ovo godine u kojima se oblikuju kosti, vrlo važna je odrediti izvore kalcija i iz dodataka.

Finski znanstvenici pratili su tijekom dvije godine u randomiziranoj, placebo kontroliranoj studiji 149 djevojčica kako bi ispitali pritjecanje kalcija u koštanu masu.

Znanstvenike je interesiralo da li bolji učinak na kost ima kalcij iz sira ili kalcij iz njegovih suplemenata u obliku tableta. Djevojčice su praćene u okviru tri skupine. Prvu grupu je činilo 38 djevojčica koje su svakodnevno uzimale obrok sira (100 g/dan), druga skupina od 75 djevojčica je koristila dnevno dvije tablete po 500 mg kalcijevog karbonata, dok su treću grupu činile 75 djevojčica, koje su uzimale placebo tablete.

Djevojčice koje su svakodnevno koristile sir, imale su na izboru blagi bijeli sir (edamer) ili cheddar s oko 16% masnoće, što se u Finskoj smatra niskim udjelom masti.

Sve djevojčice su bile u dobi između 10 i 12 godina, a osnovna obilježja su im bila vrlo slične, uključujući prosječan unos kalcija od 600 mg/dan, što je količina koja je kasnije i preporučena za ovu dob. Na početku, kao i na kraju ispitivanja određivani su koštana masa, te količina masnog kao i nemasnog tkiva.

Na kraju dvogodišnjeg razdoblja praćenja, nije bili statistički značajnih razlika u rasporedu masnog i nemasnog tkiva između djevojčica.

Međutim, djevojčice koje su uzimale sir kao izvor kalcija pokazivale su veći porast ukupne koštane mase prilikom uspoređivanja s brzinom sazrijevanja (Tanner I°).

Izgleda da se kalcij iz sira bolje apsorbira iz crijeva. Razlog bi mogla biti visoka količina bjelančevina u siru, ili porast apsorpcije kalcija uslijed prisutnosti kazein-fosfopeptidaza prisutnih u siru.
 

25th ASBMR: Abstract SU010. Presented Sept. 21, 2003.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve