Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Pušenje cigareta kao i pretilost mogu utjecati kako na intenzitet, tako i na težinu menopauzalnih tegoba, a osobito na učestalost i težinu valova vrućine, poznatih pod nazivima valunzi, fumade ili hot flashes.

U usporedbi sa ženama koje nikada nisu pušile, pušačice imaju 1,9 puta veći rizik da iskuse valunge umjerenog do teškog intenziteta i 2,2 puta veći rizik da se ovi valunzi ponavljaju svaki dan.

Što je veći broj popušenih cigareta na dan, to je veći rizik javljanja valunga.

Na isti način žene koje imaju indeks tjelesne mase veći od 30 češće su izložene umjerenim i teškim valunzima u usporedbi sa ženama čiji je indeks tjelesne mase ispod 25.

Američki znanstvenici iz The University of Maryland u Baltimoru zasnovali su svoju studiju na ispitivanju 1.087 žena starosne dobi od 40 do 60 godina koje su živjele u Baltimoru.

U obje skupine ispitanica udio žena koje su osjećale valunge iznosio je 56%.

Ovo istraživanje, kao i neki raniji izvještaji, ukazuju kako određeni čimbenici kao što su pušenje i visok indeks tjelesne mase (pretilost) predstavljaju rizične faktore za javljanje valunga.

Ovo bi mogla biti veoma korisna informacija za one žene kojima prijete intenzivnije menopauzalne tegoba u smislu razvitka odgovarajućih preventivnih strategija koje bi uključivale i modifikaciju stila života.

Pušenje može biti razlogom javljanja učestalijih i težih valunga zbog poznatog učinka na smanjenje razine estrogena u pušačica. Ranije studije su pokazale kako je niska razina estrogena povezana s javljanjem valunga.
 

Obstet Gynecol 2003; 101; 264-272


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve