Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Pojava raka dojke u srodnika prvog i drugog koljena, mlađa životna dob i dijagnoza raka dojke u osobnoj anamnezi predstavljaju korisne podatke u identificiranju žena s povišenim rizikom pojavnosti raka jajnika. Ispitivanje američkih istraživača iz Division of Cancer Epidemiology and Genetics, National Cancer Institue of Health Rockville, Maryland objavljeno je u rujanskom broju znanstvenog časopisa Cancer.

Pojava raka dojke u obitelji povezana je s povišenim rizikom raka jajnika. Međutim, samo mali broj ispitivanja bavio se istraživanjem pojavnosti raka jajnika i karakteristika u pojavi bolesti kao što su ranija pojava raka jajnika nego što je to uobičajno, broj članova obitelji s dva ili više primarnih malignih oboljenja, više srodnika u obitelji s karcinomom i rak parnih organa na strane.

Američki znanstvenici pratili su pojavnost raka jajnika u obiteljima 49.975 bolesnica kod kojih je otkriven rak dojke u okviru projekta Breast Cancer Detection Demonstration Project. Tijekom perioda praćenja od 1979. - 1998. godine. dijagnosticirano je 362 oboljenja raka jajnika.

Rak dojke u srodnika prvog ili drugog koljena u obitelji povezan je s 40% većim rizikom pojavnosti raka jajnika. Ukoliko su dva ili više srodnika prvog koljena u obitelji imali rak dojke, rizik pojave raka jajnika se penje na 80%. Rizik je posebice povišen kod žena u životnoj dobi ispod 60 godina (420%), ili ako je osoba i sama bolovala od raka dojke (370%). Rizik je također bio značajno povišen za žene kod kojih su dva ili više srodnika prvog koljena bolovali od raka dojke, a najmanje kod jednog od srodnika je bolest dijagnosticirana prije 50. godine života ili u slučaju obostranog raka dojke.

Zaključak znanstvenika je da detaljnja obiteljska anamneza pojavnosti raka dojke, individualna starosna dob i dijagnoza raka dojke u osobnoj anamnezi i predstavljaju korisne informacije u identificiranju žena s povišenim rizikom pojave raka jajnika.


Cancer 2006; 107 (5): 1075-1083


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve