Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Antibiotska profilaksa poboljšava ishod cijeljenja opstetričkih laceracija, koje se daleko češće javljaju nakon ranijeg ureza međice, objavljeno je u znanstvenom časopisu Obstetrics and Gynecology.

"Perinealne laceracije" – razderotine međice, relativno su česta posljedica vaginalnog porođaja, osobito nakon ranije učinjene epiziotomije, jedne od najčešćih kirurških procedura u SAD. Takva trauma povezana je s rizikom infekcije, kao i ponavljanjem pucanja tkiva međice tijekom narednog porođaja. Postoji li bolji način liječenja i prevencije porodničkih oštećenja međice?

Kako bi dobili odgovor na pitanje infekcije perinealne rane nakon poroda, američki znanstvenici su proveli prospektivno randomizirano istraživanje utjecaja profilaktičkog intravenskog davanja antibiotika tijekom zbrinjavanja rupture međice trećeg stupnja (koje se širi na kapsulu i analni sfinkter) i četvrtog stupnja (kada je oštećena i rektalna sluznica). U jednoj skupini pacijentica primjenjivani su antibiotici iz skupine druge generacije cefalosporina ili klindamicina, dok je druga skupina rodilja dobivala placebo lijek.

Dva tjedna nakon porođaja, ponovno je pregledano 107 rodilja, pri čemu je bilježena pojava komplikacija zarastanja rane kao što su apsces, gnojni iscjedak ili pucanje rane. Od 49 rodilja koje su dobile antibiotsku terapiju, kod 8% su nastupile komplikacije zarastanja rane u usporedbi s 24% od 58 rodilja koje su primile placebo (P=0.037).

Autori navode da je učestalost komplikacija zarastanja kirurški zbrinute rupture međice nakon porođaja bila daleko veća nego što je to znanstveni tim očekivao. Takove komplikacije zarastanja rane nisu definitivno povezane s pratećom inkontinencijom, fistulama ili seksualnom disfunkcijom, premda mogu biti odgovorne i za opisane tegobe.

U pratećem uvodniku, jedan od autora – unatoč oprezu prema slobodnijoj uporabi antibiotika – preporučuje ponovno razmatranje i primjenu najbolje strategije liječenja u pacijentica s rupturom međice 3. i 4. stupnja tijekom porođaja.

Također se citira preporuka ACOG-a objavljena u Practice Bulletin (Obstet Gynecol 2006; 107:956) čiji je zaključak da rutinsko urezivanje međice nema dokazanu dobrobit i ponovno aktualizira pitanje: "Zbog čega kliničari oklijevaju s prekidom rutinske uporabe epiziotomije koja nema dokazanu dobrobit i statistički je značajno povezana s pojavom komplikacija?"

Medicina utemeljena na dokazima (evidence-based medicine), možda će pomoći u promjeni ukorijenjenih vjerovanja i promijeniti postupke vođenja kasne faze porođaja, zaključak je znanstvenika.


Obstet Gynecol 2008 Jun; 111:1268.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve