Datum zadnje izmjene: 20. 01. 2020.


Endometrioza označuje prisutnost endometrijskih žlijezda i strome izvan uterusa. Najčešće mjesta njihove implantacije su zdjelični organi i peritonej, a simptomi endometrioze obuhvaćaju neplodnost, zdjeličnu i bol u trbuhu, dismenoreju – bolne mjesečnice, hipermenoreju – obilne mjesečnice, dispareuniju – poteškoće kod spolnog odnosa, napuhivanje i grčeve. Nemaju sve žene s endometriozom i simptome, ali za one koje ih imaju, endometrioza može biti bolest koja ih slabi i rezultira smanjenjem kvalitete života.

Endometriozi se pripisuje pojavnost od oko 10% u općoj ženskoj populaciji. Bolest pogađa žene u reproduktivnoj dobi, a najčešće se dijagnosticira u žena između 30 i 40 godina. Dijagnoza se postavlja histološkom potvrdom nalaza endometriotičnih lezija, najčešće iz tkivnih uzoraka dobivenih laparoskopskim putem, a kliničko liječenje može započeti i postavljanjem dijagnoze na temelju isključivanja drugih bolesti.

Terapijske opcije variraju od uzimanja lijekova koji kontroliraju bolnost (npr. NSAID) i/ili menstruacijski ciklus (npr. hormonski kontraceptivi) pa sve do supresije ovarijske funkcije (npr. GnRH agonisti) i kirurška ablacije lezija. Pored ovoga, postoje i preporuke za prehranu ovih pacijentica koje mogu pomoći u liječenju endometrioze.

 

 

Što ima dijeta s endometriozom?

Postoje brojne radne teorije koje objašnjavaju postanak endometrioze. Premda je "retrogradna menstruacija" česta pojava kod pacijentica s endometriozom, endometrioza kao bolest ne nastaje kod svih žena koje imaju retrogradnu menstruaciju (... pri kojoj menstruacijska krv ne otječe iz maternice put vagine, već zbog spazma i retrogradnih kontrakcija maternice otječe kroz jajovode u trbušnu šupljinu).
Pretpostavka je da se endometrioza kao bolest razvija samo kod žena s retrogradnom menstruacijom čiji imunološki sustav ne čisti i ne uklanja dovoljno dobro vitalne endometrijske stanice iz trbušne šupljine.

Endometrioza može nastati i usljed smanjenog klirensa endometrijskih stanica iz peritonealne tekućine zbog smanjenje aktivnosti imunoloških stanica tipa "natural killer cell". S endometriozom je povezana i smanjenja citotoksična aktivnost posredovana stanicama prema autolognim endometrijskim stanicama.

Sukladno ovim teorijama, žene izložene većim koncentracijama polikloriranih bifenila (PCBs) imaju veću pojavnost endometrioze. Ovi organski kloridi su poznati po utjecaju na imunološki sustav, koji pak ugrožava sposobnost čišćenja slučajno dospjelog endometrijskog tkiva u zdjelici. Kako se PCBs nalaze u većim koncentracijama u namirnicama koje su bogate masnoćama, uključujući ali ne i ograničavajući crveno meso, masnu ribu i određene mliječne proizvode, to se ženama s endometrizom preporučuje smanjiti, ograničiti ili potpuno isključiti ove namirnice iz prehrane.

I dok ne možemo s apsolutnom sigurnosti tvrditi kako su nam poznati svi uzroci endometrize, dobro je poznato da su estrogeni pogonsko gorivo koji endometriotična žarišta održava aktivnim. Stoga, svi spojevi koji sadrže estrogene potencijalno potiču aktivnost endometrioze. Poliklorirani bifenili oponašaju estrogene, što je razlog više za izbjegavanje hrane bogate ovih spojevima. Pored toga, žene s endometriozom bi trebale podržavati način prehrane koji poboljšava funkcije jetre u kojoj se estrogeni metaboliziraju, te koristiti namirnice koje jačaju imunološke funkcije i podržavaju zdravu crijevnu funkciju.

 

 

 

 

Preporuke za prehranu

Kako nema lijeka za endometriozu, promjene u prehrani predstavljaju prirodnu, jednostavnu, zdravu i povoljnu alternativu koja može pomomći ženama da se bolje nose s oboljenjem, osobito ako žele ostvariti trudnoću i/ili su već prošle druge tipove liječenja. Znanstvenici iz Illinoisa su objavili smanjenje intenziteta simptoma i bolnosti kod brojnih žena s endometriozom koje su prihvatile vegetarijanski način prehrane ili prehranu s niskim udjelom masnoća.

Preporuke za prehranu pacijentica s endometriozom imaju za cilj smanjiti ekspoziciju prema polikloriranim bifenilima, poboljšati imunološki sustav, spriječiti sekundarnu aneiju i pomoći u eliminaciji toksina i sporednih produkata u metabolizmu hormona.

Endometrioza je veliki teret za žene tijekom reproduktivnog razdoblja. Zapravo, gotovo polovina žena koja zatraži pomoć zbog neplodnosti ima endometriozu. Stoga nas ovo obvezuje na razgovor s našim paicjenticama s endometriozom i o prehrambenim smjernicama kako bi se ublažila težina bolesti.

 

 

 

Reference
1. American College of Obstetricians and Gynecologists. FAQ: Endometriosis. Available at: https://www.acog.org/~/media/For%20Patients/faq013.pdf?dmc=1&ts=20140313T1100346862. Accessed March 12, 2014.
2. Dmowski WP. Immunological aspects of endometriosis. Int J Gynaecol Obstet. 1995;50(suppl 1):S3-10.
3. Louis GM, Weiner JM, Whitcomb BW, et al. Environmental PCB exposure and risk of endometriosis. Hum Reprod. 2005;20:279-285.
4. Physicians Committee for Responsible Medicine. Endometriosis. October 8, 2012. Available at: http://www.pcrm.org/health/health-topics/endometriosis. Accessed March 12, 2014.
5. D’Hooghe TM. Endometriosis. Chpt 17. In: Berek JS, ed. Berek and Novak’s Gynecology. 15th ed. Lippincott Williams & Wilkins; Baltimore; 2011:chpt 17.
dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve