Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Rezultati aktualnog istraživanja ukazuju na povezanost starosti oca s Apgar indeksom novorođenčeta, naime novorođene bebe očeva u četrdesetim i pedesetim godinama imaju niži Apgar indeks od beba čiji su očevi bili u dvadesetim godinama.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, rezultati nekolicine ispitivanja su pokazali povezanost između starosti oca i nepovoljnog ishoda trudnoće, smrti djeteta u trudnoći, kao i prijevremenog porođaja. Međutim, ostao je nepoznat utjecaj očeve starosne dobi na fizičku kondiciju djeteta na porodu.

U istraživanju ove veze, znanstvenici sa Sveučilišta u Aarhusu, Danska, pratili su podatke više od 70.000 parova s prvorođenim djetetom u razdoblju između 1980. i 1996. godine. Rezultati ispitivanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Epidemiology.

U usporedbi s očevima dvadesetih godina, starosna dob očeva između 45 i 49 godina, te onih preko 50 godina bila je povezana s 64% i 49% većim rizikom registriranja Apgar indeksa od 1 do 3 u prvoj minuti životi. Povezanost se očitovala i u vrijednostima Apgar indeksa u petoj minuti života - djeca očeva starosne dobi od 45 godina naviše imala su povišeni rizik Apgar indeksa manjeg od 7.

"Biološka povezanost između starosne dobi oca i niskih vrijednosti Apgar indeksa je nepoznata, iako su neka ispitivanja pokazala kako je ekspresija specifičnih očevih gena ključna za razvitak posteljice, kao i trend porasta kromosomskih aberacija s porastom starosne dobi oca", navode autori.
 

Epidemiology 2006;17:473-474.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve