Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Istraživači s Inovativnog instituta za plodnost i umjetnu oplodnju, New York, javljaju o prvoj trudnoći i živorođenju djeteta nakon transplantacije zamrznutog tkiva jajnika s humanog izvanstaničnog matriksa.

Ova grupa izvele je prvu autolognu transplantaciju tkiva jajnika (TT) sa smrznutim i otopljenim tkivom 1999. U nadi da će poboljšati tehniku, koristili su skelu ljudske decelularizirane izvanstanične tkivne matrice (ITM) za koju se pokazalo da potiče tkivne transplantate i pomaže u revaskularizaciji u drugim okruženjima.

Dr. Kutluk Oktay i kolege prijavili su svoja prva dva iskustva s ovom tehnikom u časopisu "American Journal of Obstetrics & Gynecology", online 17. studenog.

Prva pacijentica, koja je bilai podvrgnuta kemoterapiji, zračenju cijelog tijela i presađivanju matičnih hematopoetskih stanica zbog obiteljske hemofagocitične limfohistiocitoze u 2006. u dobi od 23 godina, imala je transplantaciju smrznutog tkiva jajnika u listopadu 2013. godine, a 10 tjedana kasnije vidjeli su se prvi znakovi aktivnosti jajnika.

Ona je nakon toga prošla osam ciklusa in vitro oplodnje (IVF) kojima je dobiveno devet embrijaikoji su zamrznuta za buduće pokušaje trudnoće. Prijenos dva zametka rezultirao je trudnoćom koja je bila u tijeku, u 23. tjednu trudnoće, kada je pisano izvješće.

Druga pacijentica, koja je imala kemoterapiju zbog ne-Hodgkinovog limfoma dijagnosticiranog u dobi od 17 godina, pokazala je znakove aktivnosti jajnika četiri tjedna nakon transplantacije smrznutog tkiva jajnika, što je rezultiralo prekidom njezine hormonske nadomjesne terapije.

Tijekom sedam ciklusa IVF-a, ona je proizvela 10 jajnih stanica, koja su 100% oplođena i zamrznuta na dan 3. Dva od tih embrija kasnije su transferirani, što je rezultiralo normalnom trudnoćom i normalnim spontanim vaginalnim porodom zdravog ženskog djeteta s 39 tjedana i 5 dana trudnoće. Dijete se normalno razvijalo u dobi od 4 mjeseca, kada je pisano izvješće.

"Zamrzavanje tkiva jajnika se razvija kao pristup učinkovitog očuvanje plodnosti", napisali su istraživači. "Sve u svemu, potraga za poboljšanjem tehnike transplantacije jajnika i ishoda se nastavlja. To uključuje i farmakološke tvari koje mogu ubrzati revaskularizaciju transplantata jajnika."

"Aktualno izvješće o pristupu transplantaciji smrznutog tkiva jajnika čini se da daje robusne i ponovljive rezultate, a mi ćemo nastaviti procjenjivati njegovu učinkovitost u većim pokusima", zaključili su autori. "Unatoč povećanju broja živorođenih, tehnika i dalje ostaje na eksperimentalnoj razini."

 

SOURCE: http://bit.ly/1NykWXb
Am J Obstet Gynecol 2015.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve