Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Do sada se nekoliko studija bavilo pitanjem utjecaja stila života i medicinskih faktora na različite karakteristike menstruacijskog ciklusa.

Američki znanstvenici analizirali su podatke skupljene od gotovo 4.000 žena premenopauzalne dobi na području oblasti Iowa i North Carolina uključenih u studiju Agricultural Health Study u periodu između 1994 i 1996. godine.

Ispitanice su bile starosti između 21 i 40 godina, nisu uzimale oralnu kontracepciju, niti su u vrijeme ispitivanja bile trudne ili dojile.

U okviru ispitivanja definirana su četiri obrasca menstruacijskih ciklusa: kratki ciklusi (24 dana i kraće), dugački ciklusi (36 dana i dulje), iregularni ciklusi i intermenstruacijska krvarenja.

Dugački i iregularni ciklusi su se rjeđe javljali s odmaklom životnom dobi, a češće su bili prisutni kod nastupanja prve menstruacije nakon 14. godine živote.

Dugački ciklusi su se također češće javljali kod istodobno prisutne depresije kao i pretilosti, odnosno povećanog indeksa tjelesne mase ("body mass index" - BMI). Ukoliko je BMI bio jednak ili veći od 35 javljanje izrazito dugih ciklusa je bilo gotovo 5.5 puta češće u odnosu na žene normalne tjelesne težine (BMI=22-23).

Pušenje je nasuprot tomu češće povezano s kratkim ciklusima.

Dugački ciklusi, iregularni ciklusi kao i intermenstruacijska krvarenja nalaze se češće kod neplodnih žena.

Dugački ciklusi su bili također dvostruko češći kod žena koje su izgubile bebu u trudnoći unatrag 5 godina.

Obrazac javljanja i ritam menstruacijskih krvarenja niti u kojem slučaju nije neovisan od brojnih faktora stila života, kao i ekoloških karakteristika. Čimbenici koji utječu na menstruacijska krvarenja mogu voditi porastu rizika od drugih reproduktivnih bolesti.
 

Epidemiology 2002; 13 (6): 668-674


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve