Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2021.

Tension-free vaginal sling, kirurški zahvat pri kojem se iza stidne kosti i ispod mokraćne cijevi postavlja prirodni tkivni ili umjetni pojačivač u obliku remena, poboljšao je spolnu funkciju kod žena sa stresnom urinarnom inkontinencijom u studiji u Kini.

Doktor Lan Zhu i kolege iz bolnice Peking Union Medical College proučavali su 105 seksualno aktivnih žena sa stresnom urinarnom inkontinencijom koje su podvrgnute operaciji postavljanja vaginalnog remena bez napetosti. Prosječna dob bila je 51, a otprilike polovica žena bila je u menopauzi. Sudionice su ispunile kratki obrazac Prolaps zdjeličnih organa / Urinarna inkontinencija, seksualni upitnik (PISQ-12) prije i nakon operacije. Kako je opisano u časopisu Menopause, godinu dana nakon operacije postavljanja vaginalnog remena bez napetosti, spolna se funkcija poboljšala u 81 (77.1%) sudionica, ostala je nepromijenjena u 18 (17.1%), a pogoršala se u šest (5.7%).

"Uspjeh" u pogledu seksualne funkcije definiran je kao '' puno bolji''; ostali su rezultati definirani kao neuspjeh. U skupini uspjeha, srednji rezultat PISQ-12 značajno se povećao sa 29.96 na početku na 33.53 tijekom jednogodišnjeg praćenja. Suprotno tome, u skupini neuspjeha, rezultat PISQ-12 povećao se s 27.25 na 29.25, što je beznačajna razlika. Iako je došlo do značajnog poboljšanja u fizičkoj domeni PISQ-12, bez obzira na uspjeh ili neuspjeh, emocionalne i partnerske domene nisu pokazale značajne promjene. Stoga autori primjećuju da je porast rezultata na fizičkoj domeni uzrokovao povećanje ukupnog rezultata PISQ-12.

U usporedbi s predoperacijskim vrijednostima, nije bilo značajne promjene u ocjeni boli tijekom spolnog odnosa u jednoj godini nakon tension-free vaginal sling. Međutim, žene su imale manje straha od inkontinencije tijekom odnosa i manje negativnih emocionalnih reakcija tijekom odnosa nakon postavljanja vaginalnog remena bez napetosti nego prije. Nadalje, više od 90% žena u uspješnoj skupini reklo je da "nikada" nije doživjelo koitalnu inkontinenciju naspram 50% u neuspješnoj skupini. .

Dr. Harvey Winkler, predstojnik Fellowship in Female Pelvic Medicine and Reconstructive Surgery: Urogynecology, Northwell Health u New Yorku, rekao je: "Ovaj rad je važan zbog sve većeg broja dokaza da postavljanje omče iza stidne kosti poput vaginalnog remena bez napetosti poboljšava spolnu funkciju u seksualno aktivnih žena koje pate od stresne urinarne inkontinencije." Jednogodišnji su ishodi "primjereni i prihvatljivi" za procjenu spolne funkcije, napomenuo je. "Seksualna je funkcija višefaktorska i kako vrijeme odmiče od postupka, teško je kontrolirati mijenjanje varijabli poput starenja. Suprotno tome, ako postupak postavljanja vaginalnog remena bez napetosti negativno utječe na spolnu funkciju, očekivali bismo da će se to dogoditi ubrzo nakon zahvata."

"Pacijentice koje imaju mješovitu (stresnu i urgentnu) urinarnu inkontinenciju i imaju pretežno komponentu urgentne inkontinencije trebale bi prvo liječiti komponentu urgencije, prije postavljanja vaginalnog remena bez napetosti", dodao je. Dr. R. Mark Ellerkmann, direktor uroginekologije u Medicinskom centru Mercy u Baltimoreu, rekao je: "Poremećaji donjeg mokraćnog sustava poput stresne urinarne inkontinencije, preaktivnog mokraćnog mjehura i sindroma bolnog mjehura povezani su sa seksualnom disfunkcijom. Iako su podaci koji izravno uspoređuju načine liječenja ograničeni, bihevioralne, medicinske i kirurške intervencije za stresnu urinarnu inkontinenciju povezane su s poboljšanjem spolne funkcije."

"Konzervativne intervencije, poput fizikalne terapije dna zdjelice i umjerenog gubitka kilograma kod pretilih pacijentica, mogu biti vrlo učinkovite u smanjenju težine stresne urinarne inkontinencije, što zauzvrat može poboljšati spolnu disfunkciju, čime potencijalno smanjuju potrebu za nastavkom kirurških intervencija ", napomenuo je.

Vaginalni remen bez napetosti poboljšava seksualnu funkciju u žena sa stresnom inkontinencijom

Doktorica Melissa Laudano, urolog iz zdravstvenog sustava Montefiore u New Yorku, komentirala je: "Zabilježeni su slični rezultati koji ističu poboljšanje spolne funkcije u žena nakon operacije stresne urinarne inkontinencije; međutim, napominjemo, ovo istraživanje ... koristi upitnik o seksualnoj funkciji koji se posebno bavi seksualnom disfunkcijom kod pacijentica s urinarnom inkontinencijom i poremećajima zdjeličnog dna. Naglašava kliničarima da uključe pitanja u vezi sa seksualnom disfunkcijom i u pre- i u postoperativnu procjenu."

"Neke pacijentice nisu idealni kandidati za operaciju postavljanja vaginalnog remena bez napetosti ", dodala je. "Posebnu pozornost treba posvetiti pacijenticama koji žele trudnoću / rađanje djeteta, imaju anamnezu erozija mrežica ili zračenja zdjelice, imaju uretralnu patologiju poput divertikula uretre ili im je osobna želja izbjeći mrežicu."

 

IZVOR: https://bit.ly/30ihDQG

Menopause, online 2020.

 

Dubravka Dedeić, dr.med.

Povezane teme

  Novosti - Sve