Datum zadnje izmjene: 04. 08. 2020.

Prema novoj studiji pokazalo se da je drugačija bakterijska raznolikost mokraćnog mjehura u žena s urinarnom inkontinencijom u usporedbi sa ženama koje nemaju ove tegobe.

"Ne znamo je li to pile ili jaje, ali sada kada znamo da postoji razlika, možemo početi istraživati ​​kako bismo razumjeli zašto je ta razlika prisutna i nudi li ta mogućnost nove načine liječenja pacijentica ili bolje načine dijagnoze ili karakterizacije problema ", rekla je dr. Linda Brubaker sa Sveučilišta u Kaliforniji, San Diego.

Istraživači su posljednjih godina spoznali da je mjehur dom mikrobne zajednice, odnosno urobioma, i da nije sterilno okruženje, primijetila je dr. Brubaker. "Ženama koje nisu trudne nije korisno, a vjerojatno je i štetno davati antibiotike kako bi pokušali sterilizirati mjehur."

Autori su uspoređivali urobiome mokraćnog mjehura 50 žena sa stresnom urinarnom inkontinencijom (SUI), 109 s urgentnom urinarnom inkontinencijom (UUI) i 150 žena iz kontrolne skupine bez tegoba. Bakterije su uzgojene iz 70% svih uzoraka urina.

Lactobacillus iners (12,7%), Streptococcus anginosus (12,7%), L. crispatus (10,7%) i L. gasseri (10%) bile su najčešće otkrivene vrste u kontrolama, izvijestio je tim u American Journal of Obstetrics and Gynecology.

U skupini ispitanica sa stresnom inkontinencijom najčešće su se javljali S. anginosus (26%), L. iners (18%), Staphylococcus epidermis (18%) i L. jensenii (16%). Najčešće bakterijske vrste u žena s urgentnom inkontinencijom bile su S. anginosus (30,3%), L. gasseri (22%), Aerococcus urinae (18,3%) i Gardnerella vaginalis (17,4%).

Jedine vrste koje su se našle u znatno većem obimu u skupinama žena s inkontinencijom u odnosu na kontrolnu skupinu bile su Actinotignum schaalii, A. urinae, A. sanguinicola i Corynebacterium lipophile. Nisu utvrđene razlike između dvije skupine inkontinentnih pacijentica u bilo kojem pojedinačnom rodu bakterija.

Mikrobne zajednice u kontrolnoj skupini bile su manje bogate nego u bilo kojoj od skupina s inkontinencijom, dok je ravnomjernost bila slična.

Mikrobiom mjehura izmijenjen u žena s urinarnom inkontinencijom

Dr. Brubaker i njezine kolege planiraju razmotriti urobiome u zdravih žena. Bolje razumijevanje urobioma "trebalo bi se nadati rafiniranju i poboljšanju naše uporabe antibiotika", rekla je. "Vjerojatno ćemo biti u mogućnosti napraviti dobre pomake za bolju dijagnozu, prevenciju i liječenje kad saznamo više o urobiomu."

 

IZVOR: https://bit.ly/2yEZqmR

American Journal of Obstetrics and Gynecology, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve