Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Vježbanje pomaže pretilim ženama da brže zatrudne. Iako je poznato da tjelovježba smanjuje rizik mnogih bolesti, kao što su šećerna bolest, srčane bolesti i depresija, utjecaj na plodnost manje je jasan.

Dr. Lauren Wise, reproduktivni epidemiolog sa Sveučilišta u Bostonu i autorica studije objavljene on-line 16.3.2012. u časopisu Fertility and Sterility, rekla je Reuters Healthu: "Istraživanje je prvo koje je pokazalo da se utjecaj tjelesne aktivnosti na fertilitet mijenja s indeksom tjelesne mase."

Dr. Wise je s kolegama iz Danske i SAD kontrolirala 3,500 Dankinja u dobi 18-40 godina koje su pokušavale zatrudnjeti tijekom godinu dana. Sve su bile u stabilnoj vezi s muškarcem i nisu dobivale nikakvu terapiju za plodnost. Sudionice su procjenjivale koliko su sati tjedno provele vježbajući u protekloj godini, kao i intenzitet vježbi koje su imale. Tijekom trajanja studije, gotovo 70% njih je ostalo trudno.

Istraživači su utvrdili da je umjereno vježbanje kao što su hodanje, vožnja bicikla ili naprosto rad u vrtu, povezano s bržim začećem u svih žena, neovisno o tjelesnoj težini.

Žene koje su tjedno više od 5 sati radile umjerene vježbe imale su 18% veću šansu da zatrudne tijekom bilo kojeg ciklusa u odnosu na žene koje su imale umjerene vježbe u trajanju kraćem od jednog sata tjedno.

Žene normalne težine i vrlo mršave žene koje su imale intenzivne vježbe, kao što su trčanje ili aerobik, trebale su duže vremena da bi ostale trudne. Ukoliko su svakoga tjedna imale više od pet sati intenzivnih vježbi, imale su po ciklusu 32% manju šansu da će ostati trudne, nego žene koje uopće nisu intenzivno vježbale.

Nije bilo povezanosti između intenzivne tjelovježbe i vremena koje je trebalo ženama s prekomjernom težinom i pretilim ženama (BMI 25 ili veći) da ostanu trudne.

Iako je istraživanje bilo veliko i dobro dizajnirano, imalo je i određene slabosti, rekla je dr. Bonnie Dattel, porodničarka s Medicinskog fakulteta u Virdžiniji. Žene su same procjenjivale količinu i intenzitet vježbi, tako da su mogle podcijeniti ili precijeniti svoju aktivnost, što onda ima utjecaja i na rezultate. Rezultati također ne znače da je vježbanje odgovorno za dobivene ishode.

Općenito, žene koje imaju višak kilograma ili su pretile, imaju više problema s neplodnošću i većim brojem komplikacija, rekao je dr. Richard Grazzi, specijalist humane reprodukcije s Genesis Fertility u Brooklynu. "Masno tkivo je metabolički aktivno-stvara estrogene", rekao je. Taj suvišak estrogena može zakočiti hormone odgovorne za ovulaciju što može voditi daljnjoj nepravilnosti ciklusa i amenoreji ili izostanku mjesečnice. S druge strane, nije jasno zašto ženama koje intenzivno vježbaju, treba više vremena da ostanu trudne. Za neke žene, uzrok je premala količina masnog tkiva. Poznato je da atletičarke i vrlo mršave žene, imaju nepravilnosti ciklusa.

Vježbanje može utjecati na usađivanje oplođenog jajašca u maternicu. Jedna od ranijih studija pokazala je veći rizik od poremećaja implantacije u žena koje puno trče ili bicikliraju. Vrlo mršave žene koje intenzivno vježbaju, primjerice, treniraju maraton nekoliko sati tjedno i pokušavaju zatrudnjeti, trebalo bi uputiti na ublažavanje tjelesnih aktivnosti. "Preporučujem vježbanje svim svojim pacijenticama, a najbolja za začeće i trudnoću je umjerena tjelovježba", kaže dr. Dattel.

 

 

Fertility and Sterility; online izdanje 3/2012.

  Novosti - Sve