Datum zadnje izmjene: 20. 01. 2020.


Svatko od liječnika je barem jednom ili više puta bio u kontaktu s izludjelom majkom koja dolazi jer joj kćer ima "dolje" kronični svrbež ili ima pojačani iscjedak na donjem rublju. Tada pedijatri najčešće daju kreme protiv gljivica ili se dijete maže kremama iz kućne apoteke. Majke dovode kćerke pedijatrima nakon dugotrajnog i iscrpljujućeg perioda kroničnog svrbeža koji je stvarao nervozu kako kod kćeri tako i kod majki.

Kod liječenja ovakvih pacijentica mora se imati na umu i mogućnost zlostavljanja, iako to najčešće nije uzrok smetnji. U slučaju da postoji opravdana sumnja na zlostavljanje, obavezno je uključiti i nadležne institucije u rješavanje problema. Uvijek je potrebno na diskretan način pitati zasebno majku i kćer o mogućem zlostavljanju.

Kada se razgovara s kćerkom o zlostavljanju, mora se imati na umu da postoji mogućnost da je pratitelj zlostavljač, te se takva pitanja moraju diskretno postaviti bez prisustva pratnje. Utvrđeno je da je 5% kroničnih prepubertetskih pojačanih vaginalnih iscjedaka posljedica zlostavljanja.

Najčešće su pojačani iscjedak i svrbež posljedica neprikladne higijene. Često roditelji ne znaju koji je najbolji način za održavanje higijene kod manjih djevojčica bez obzira na njihove najbolje namjere.

Nedavno je na pregledu bila majka s djevojčicom (6 godina) koja je rekla da se njeno dijete "briše od sprijeda prema otraga" nakon stolice. Dijete je zamoljeno da pokaže kako se briše. Dijete je uzelo maramicu i pažljivo je obrisalo vulvu od odostraga prema sprijeda a zatim je uzelo drugu maramicu i obrisalo analnu regiju od sprijeda prema straga. Majka je ispirala dijete octom jer je čula da je to dobro za vaginalnu higijenu. Dijete se svrbilo i imalo je zelenkasti iscjedak više od godinu dana. Pedijatri su rekli da je s djetetom sve u redu.

Na pregledu, velike usne su uredno izgledale. Razdvajanjem usana nađen je intaktan himen svjetlocrvene boje s prisutnom pojačanom količinom iscjetka. Bris je pokazao Escherichiu coli. Njeni simptomi su se povukli nakon antibiotske terapije i promjene u higijeni. Djetetu je objašnjeno na koji način se treba brisati. Majci je objašnjeno kako razni iritanti djeluju na zdravlje djevojčica. Treba izbjegavati sapune/deterdžente, pjene za kupanje, dugotrajno sjedenje u mokrom kupaćem kostimu, korištenje najlonki i uskih pidžama.

Kod pregleda je nužno pogledati male usne, himen, vaginalni otvor i perianalnu regiju. Važan dio pregleda i obrade je mikrobiološki bris rodnice. Najčešći mikroorganizmi koji budu izolirani su anaerobi, radeći na taj način polovicu (51%) svih briseva pozitivnim. Idući najčešći mikroorganizam je streptokok grupe B (12%), Haemophilus influenzae (10%), miješana flora (4%) i koliformi (4%).

Liječenje uključuje promjenu u higijenskim navikama, antibiotik ako je potrebno i antipruritičke/emolijentne kreme.

Ako je liječenje bilo adekvatno a simptomi se nastave, važno je ustvrditi postoji li strano tijelo u rodnici. Najčešće se nađu mali zarolani komadići toaletnog papira koji se mogu odstraniti toplom vodom i malim kateterom.

Uvijek se treba postaviti sumnja na strano tijelo u prisutnosti krvavog iscjetka ili iscjetka neugodnog mirisa. U tim slučajevima je ponekad potrebna i vaginoskopija.

Rjeđi uzroci svrbeža i pojačanog iscjetka kod predpubertetskih djevojčica mogu biti tumori, kožna oboljenja, malformacije i ozljede.

Vulvovaginitis će se dijagnosticirati u više od 80% prepubertetskih djevojčica koje dođe ginekologu zbog pojačanog isjetka i svrbeža. Loša higijena je jedan od najčešćih razloga te se uzrok mora objasniti i roditeljima i djevočicama. Najbolji način dijagnostike uključuje temeljit pregled i mikrobiološku obradu.

Tijekom pregleda mora se voditi računa o tome da će prvi ginekološki pregled ostaviti veliki dojam na mlade pacijentice te se treba izvesti s strpljivošću i osjećajnošću prema mladim djevojčicama.

 

McGreal S, Wood P. Recurrent vaginal discharge in children. J Pediatr Adolesc Gynecol. 2013;26:205-208.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni ::
  Novosti - Sve