Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

CTG test pod opterećenjem / CST – contraction stres test, se ne koristi tako često kao NST jer je manje prikladan za obavljanje. Također je ograničen kontraindikacijama od NST-a. Relativne kontraindikacije za poticanje kontrakcija za CST su stanja koja su ujedno kontraindikacija za vaginalni porođaj, kao što su placenta previja, vaza previja i prethodni klasični carski rez ili opsežna operacija maternice. Prijevremeni porođaj, pacijentice s visokim rizikom za preuranjeni porođaj i prijevremena ruptura membrana su također relativne kontraindikacije.

 

Postupak 

Za CTG test pod opterećenjem koristi se infuzija razrijeđene otopine oksitocina ili se vrši stimulacija bradavica dok se unutar 10 minuta ne pojave tri kontrakcije. Ne postoji standardna tehnika stimulacije bradavica. Trudnica dvije minute nježno masira bradavicu jedne dojke kroz odjeću, zaustavljajući se s početkom kontrakcija; stimulacija se nastavlja ako su kontrakcije previše rijetke za tumačenje testiranja. Obje bradavica mogu se stimulirati ako se ne pojave kontrakcije. U žena koje imaju spontane kontrakcije odgovarajuće učestalosti, stimulacija oksitocinom ili bradavicama nije potrebna.

CTG pod opterećenjem / CST - contraction stress test

Tumačenje CTG testa pod opterećenjem

CTG test pod opterećenjem tumači se na sljedeći način:

  • Pozitivan - pozitivan (patološki) test ima kasne deceleracije nakon ≥50 posto kontrakcija. Test je pozitivan čak i ako je frekvencija kontrakcije manja od tri u 10 minuta.
  • Negativan - negativni (normalan) test nema kasnih deceleracija ili značajnih varijabilnih usporavanja.
  • Dvosmislen – dvosmislen test ima povremene kasne deceleracije ili značajne varijabilne deceleracije.
  • Nezadovoljavajući - Nezadovoljavajući test ima manje od tri kontrakcije u 10 minuta (i nije pozitivan kao što je gore definirano) ili ga nije moguće razumjeti iz drugih razloga.

Procjena trudnoće s pozitivnim CST

Pozitivan (patološki) CST ukazuje na prolaznu hipoksemiju fetusa tijekom kontrakcije maternice i može biti indikacija za porođaj, ovisno o razvoju događaja. Daljnja procjena može uključivati biofizički profil (BPP) i, kod zastoja rasta fetusa, doplerske protoke. CST s varijabilnim deceleracijama sugerira kompresiju pupčane vrpce do koje može doći zbog oligohidramnija.

CTG pod opterećenjem / CST - contraction stress test

Izvor: UpToDate

Galerija fotografija

CTG pod opterećenjem / CST - contraction stress test
CTG pod opterećenjem / CST - contraction stress test
 

Povezane teme