Datum zadnje izmjene: 30. 10. 2023.

Laserska tehnologija omogućila je uvođenje nekolikih postupaka u ginekološku praksu. Prije svega je to uporaba toplinske laserske energije za revitalizaciju i regeneraciju tkiva, što se naziva laserska fototerapija. Pored toga, snaga ili jakost toplinske energije se mogu mijenjati pa se uporabom različitih sondi može postići fotodestrukcija ili snop laserskih zraka može koristiti kao laserski skalpel.

Laserska fotodestrukcija ili evaporizacija označuje mogućnost destrukcije / razaranja različitih struktura laserskom energijom. U ginekologiji, to mogu biti različite strukture, izraštaji i benigni tumori na vanjskom spolovilu, ali i promjene u vagini, osobito promjene koje nastaju kao posljedica HPV infekcije a za koje ne postoje drugi adekvatni tretmani.

Laserski skalpel se koristi kada želimo obaviti kirurški zahvat na što poštedniji način. Približavanjem snopa laserskih zraka tkivu postižemo optimalno rezanje, a udaljavanjem laserske "sonde" dolazi do termokoagulacije i hemostaze, odnosno zatvaranja krvnih žila, zbog čega je krvarenje prilikom laserske operacije minimalno ili samo simboličkog karaktera. Od ostalih prednosti svakako treba napomenuti da je rez 100% sterilan i da nije nužna naknadna uporaba antibiotske terapije, jer praktično ne postoji mogućnost intraoperativne infekcije.

Kao i kod svih drugih laserskih zahvata na koži, koža je jedno vrijeme nakon operacije više osjetljiva na sunčevu svjetlost. Ovo nam u ginekologiji ne zadaje veći problem, ali nije na odmet znati da se nakon laserskih ginekoloških zahvata jedno vrijeme ne ide na nudističke plaže ili u solarij.

Brojne žene rađaju se s većim ili nepravilnim, asimetričnim ili hipertrofičnim malim usnama, dok kod nekih to može izazvati porođajna trauma, ginekološka operacija, drugi traumatski događaj ili prirodni proces starenja. Izgled malih usana može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i pridonijeti gubitku samopouzdanja, ali i biti izvor stalne iritacije i nelagode prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, sjedenja, bavljanje sportom, nošenja uske odjeće ili kod spolnog odnosa. Prekomjerno razvijene stidne usne nisu samo estetski nedostatak, one zahtijevaju i viši stupanj higijene, osobito tijekom razdoblja mjesečnice. Izrazito hipertrofične i asimetrične male labije onemogućuju nošenje željene odjeće, uskih hlača i tajica, kao i nesmetani odabir kupaćeg kostima i slobodno ponašanje na plaži, bazenu ili sportskom terenu. 

Estetska i rekonstruktivna labioplastika

Labioplastika

Labioplastika je estetski ilirekonstruktivni postupak koji podrazumijeva smanjenje ili promjenu oblika malih labija uz pomoć kirurškog zahvata. Provodi kod povećanih, izduljenih ili asimetričnih malih usana koje ometaju svakodnevno funkcioniranje kao što su sjedenje i bavljenje sportom – vožnja biciklom, ali i normalna spolna aktivnost. Indikacije za labioplastiku malih usana su hipertrofija, asimetrija i diskoloracija labija, dok su indikacije za kamuflažu klitorisa hipertrofija kože i abnormalni nabori klitoralnog prepucija i prednje komisure. Labioplastika se može izvoditi samostalno, kada se korigiraju samo male usne, ili u kombinaciji s labioplastikom velikih usana i korekcijom nabora i viška kože u predjelu prednje komisure i klitorisa što se označuje pojmom kamuflaža klitorisa.

Pojava laserskih kirurških tehnika unijela je novine i u načinu obavljanja korekcija u izgledu malih labija. Korekcija malih labija pomoću laserskog skalpela obavlja se u gotovo beskrvnom operativnom polju. Dobra prokrvljenost genitalnog područja osigurava vrlo brzo cijeljenje bez većih ožiljaka. Prednosti laserskog skalpela nad kirurškim su i točnija linija urezivanja kao i apsolutna sterilnost, zbog čega nije potrebna naknadna antibiotska terapija. Razdoblja oporavka značajno je manje, a nakon zahvata ne dolazi do skvrčavanja i suženja tkiva, već se tkivo dodatno regenerira i ne stvara ožiljak od operacije što pridonosi naknadnom prirodnom izgledu. Kako bi se ubrzalo cijeljenje rane i smanjila bolnost operiranog područja nakon zahvata se u operirano područje injiciraju matične stanice. (PRP postupak). Pored toga, laserska labioplastika se može koristiti kako bi se uklonila područja viška nabora i hiperpigmentacije. Bilo koje nemaligne tvorbe u predjelu malih usana mogu se također odstraniti laserskim kirurškim zahvatom, dok se genitalni kondilomi obično destruiraju laserskim zrakom.

Korekcija malih usana može se učiniti tako da se napravi marginalna ili bočna resekcija, V-resekcija ili deepitelizacijom. U okviru laserske tehnike najčešće se koriste kombinirane metode, pri čemu se koriste prednosti svake od navedenih tehnika, koje su ovisne i o debljine kože u svakom individualnom slučaju. Hipertrofična koža u predjelu klitorisa obično se odstrani bočnim V-resekcijama, a male usne se formiraju marginalnom ili klinastom resekcijom, ovisno o njihovoj veličini i izgledu. Pored toga, fotodestrukcijom se mogu ukloniti i korigirati asimetričnosti koje katkada ostaju i nakon labioplastike. 

Za razliku od kirurških tehnika koje mogu dovesti do smanjenja senzibiliteta genitalnog područja nakon zahvata, laserska energija i toplina aplicirana u tkivo tijekom zahvata potiču stvaranje novih krvnih žila, kolagena i živčanih vlakana, pa se linija reza kasnije ne primjećuje, a osjetljivost ne samo da nije smanjenja već je vrlo često i povećana, što zbog učinka samog lasera što zbog zahvata koji ženi vraća samopouzdanje. 

Labioplastika spada u kirurške zahvate manjeg opsega, čiji su rezultati vrlo učinkoviti. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, a postupku prethodi ginekološki pregled s vulvoskopijom i planiranje zahvata, kada se mapira genitalno područje i obilježe sve nepravilnosti koje treba ukloniti. Pri ovom pregledu se planira "figuru" reza i rekonstrukcije, vodeći računa o željama pacijentice kako bi se odstranila optimalna količina tkiva i postigao željeni rezultat. Ovaj pregled se može učiniti istodobno s operacijom ili odvojeno, po želji pacijentice.

Komplikacije su izuzetno rijetke kod obavljanja laserskih kirurških zahvata, uglavnom su povezane s posebnostima operiranog dijela tijela. S obzirom da se pri laserskoj labioplastici istodobno vrši koagulacija krvnih žila duž crte reza prevenira se neželjeno krvarenje i hematomi za vrijeme i nakon operacije, što znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije. Za razliku od klasičnog kirurškkog zahvata kada rana cijeli aktivacijom zrelih stanica fibrocita stvaranjem ožiljka na koži, kod laserske tehnika rana cijeli iz dubine aktivacijom mladih stanica fibroblasta iz subdermalnog područja, i bez ožiljaka. 

U literaturi se kao najčešće komplikacije navode krvarenje i stvaranje hematoma te oteklina u predjelu vulve (unutar 24 h), koji se u potpunosti resorbiraju najčešće u roku od tjedan dana. U slučaju pucanja nekog od površnih šavova, kod laserske operacije nije potrebno naknadno zbrinjavanje "rupica" je one cijele iz subdermisa, a ne s površine kože.

Za potpuni oporavak nakon labioplastike potrebno je 6-8 tjedana, pri čemu sa smetnjama uslijed zahvata treba računati do tri tjedna. I nakon ovog perioda, operirano tkivo se ponovno regenerira dva do tri puta tijekom narednih 6 mjeseci, tako da se konačni izgled vidi nakon ovog razdoblja. Nakon operacije je područje osjetljivije i bolnije tijekom sljedećih nekoliko dana, kada se savjetuje mirovanje i izbjegavanje većeg napora, sjedeće aktivnosti, te nošenje uske odjeće. Tijekom narednih tri tjedna do potpunog zarastanja, može se osjećati lagana bolnost, nelagoda i otečenost operirane regije, a spolni odnos, vožnja bicikla ili jahanje se ne preporučuju tijekom cijelog razdoblja oporavka. Zahvat treba planirati neposredno po završenoj mjesečnici ili odgoditi narednu mjesečnicu kontraceptivnim pilulama. 

Zadovoljstvo dosadašnjih pacijentica koje su se podvrgle estetskoj ili korektivnoj laserskoj operaciji, bilo je usmjereno na zadovoljavajući rezultat, brzi oporavak i povratak svakodnevnom profesionalnom i privatnim životu. Podatci iz literature navoda da su pacijentice u 97.2% zadovoljne nakon labioplastike i redukcije kože prepucija, te se kod 64.7% pacijentica bilježi umjereno i značajno poboljšanje seksualnog zadovoljstva.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

Estetska i rekonstruktivna labioplastika
Estetska i rekonstruktivna labioplastika
Estetska i rekonstruktivna labioplastika
Estetska i rekonstruktivna labioplastika
Estetska i rekonstruktivna labioplastika
Estetska i rekonstruktivna labioplastika
Estetska i rekonstruktivna labioplastika
Estetska i rekonstruktivna labioplastika
Estetska i rekonstruktivna labioplastika
Estetska i rekonstruktivna labioplastika
Estetska i rekonstruktivna labioplastika
 

Povezane teme