Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Američko društvo opstetričara i ginekologa (ACOG - American College of Obstetricians and Gynecologists) objavilo je u novom izdanju časopisa 'Obstetrics & Gynecology' revidirane smjernice i preporuke za uporabu dugo-djelujućih reverzibilnih metoda kontracepcije (LARC - long-acting reversible contraception), za sve odgovarajuće pacijente. Prema mišljenju ACOG, zdravstveni radnici trebaju poticati bolesnice na uporabu kontraceptivnog implantata i spirale - intrauterinog uloška (IUD), educirati bolesnice o LARC mogućnostima i zagovorati pokriće od strane osiguranja, te odgovarajuće plaćanje i naknadu za svaki tip kontracepcijske metode.

"ACOG dugo preporuča LARC kao najučinkovitijiu reverzibilni izbor kontracepcije za većinu žena, uključujući i one koji nisu rodile i adolescentice koje su spolno aktivni," rekao je Dr. David E. Soper, predsjednik Odbora za praktičnu ginekolgiju pri ACOG-u, istaknuo je u vijestima. "Mi stalno vidimo sve više i više podataka koji podupiru i jačaju naše preporuke u isto vrijeme kada je sve više LARC opcija postalo dostupnim."

Konkretno, Odbor ukazuje na rezultate istraživanja 'Contraceptive CHOICE Project', opservacijsko kliničko istraživanje, koje je pokazalo da poboljšanje pristupa i znanja o LARC metodama povećava njihovo korištenje "i može smanjiti neplanirane trudnoće, pobačaj, ponovni pobačaj i stopu adolescentnih trudnoća."

Osim toga, studija 'Contraceptive CHOICE Project' je pokazala da su implantati i lUD znatno učinkovitiji od oralnih kontracepcijskih pilula, flastera ili prstena. Nadalje, navode autori, "dokazi iz nekoliko drugih studija pokazuju da povećanje uporabe LARC metoda može smanjiti brzo ponavljanje trudnoće među adolescentima i ponavljanje pobačaja u žena koje su imale inducirani pobačaj."

U ovom trenutku, pet LARC metoda su dostupne u SAD-u: kontraceptivni implantat koji se sastoji od jednog štapića etonogestrela, odobren od strane FDA za 3 godine, i četiri vrste spirala. Bakreni IUD odobren je za do 10 godina korištenja i tri levonorgestrel-intrauterina sustava; dva su odobrena za uporabu do 3 godine i jedan je odobren za uporabu do 5 godina.

ACOG preporučuje da bi opstetričari i ginekolozi trebali:

 

 

  • pružiti savjetovanje o svim kontraceptivnim opcijama, uključujući implantate i IUD;
  • poticati razmatranje implantata i IUDs kod svih odgovarajućih kandidata, uključujući žene koje nisu rodile i spolno aktivne adolescentice;
  • usvojiti najbolje prakse za LARC umetanje;
  • zastupati pokriće troškova za svaku kontracepcijske metode od strane svih obveznika u svim klinički odgovarajućim okolnostima; i
  • upoznati se s programima koji poboljšavaju dostupnost svih kontracepcijskih metoda na svim razinama.


"Moguće je da će povećana upoznatost opstetričara i ginekologa s promjenama u praksi smjernica i poboljšanja vezanih uz novije LARC metode potaknuti LARC korištenje," objašnjavaju autori. "Iako opstetričari i ginekolozi obično imaju povoljne stavove o IUDs, moguće je da imaju i pretjerano restriktivne kriterije za identifikaciju kandidata za isnerciju spirale."

Osim učinkovitosti LARC metoda, "neovisno o koitusu, motivaciji korisnika i pridržavanju uputa", mišljenje ukazuje na činjenicu da LARC metode imaju najvišu učinkovitost, kontinuitet u korištenju i korisničko zadovoljstvo u odnosu na sve reverzibilne metode, što čini određenu prednost. Dodatne pogodnosti uključuju činjenicu da su LARC metode vrlo isplative i reverzibilne, uz brz povratak plodnosti.

 

 

 

Obstet Gynecol. 2015;126:e44-e48.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve