Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Vremenski raspon u kojem se može primijeniti "hitna kontracepcija" može se produžiti na 120 sati s trenutno preporučena 72 sata, bez značajnog utjecaja na uspjeh zaštite od neželjene trudnoće.

Američki istraživački tim iz Ibis Reproductive Health u Cambridgu, Massachusetts pratio je u prospektivnoj studiji 111 ispitanica kod kojih je "hitna kontracepcija" ("emergency contraception", "day after pills") primijenjena između 72 - 120 sati nakon nezaštićenog spolnog odnosa tijekom sredine menstrualnog ciklusa, i 675 ispitanica koje su "tablete poslije" uzele unutar propisanih 72 sata.

Kod obje skupine ispitanica estrogena ispitivan je učinak standardne kombinacije estrogena (100 ug EE2) i 1,0 mg norgestrela, što je bilo ponovljeno nakon 12 sati (Yuzpe metoda).

U obje skupine ispitanica, stopa zakazivanja je bila veoma niska, s ukupno 17 trudnoća (2,5%) u skupini pacijentica kod kojih je terapija započeta unutar 72 sata od nezaštićenog odnosa i 4 trudnoće (3,6%) u skupini ispitanica gdje je terapija započeta između 72 - 120 sati.

Maleni broj ispitanica bio je razlogom širokog intervala povjerenja prilikom izračunavanja stopa zakazivanja i uspješnosti. Iz istog razloga, znanstvenici preporučuje svakako započeti s uzimanjem tableta ranije od 72 sata od nezaštićenog spolnog odnosa, uvijek kada je to moguće.

Rezultati studije ukazuju da nema razloga ograničavati uporabu metode pacijenticama koje su propustile ovaj vremenski rok.

 

Obstet Gynecol 2003; 101


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve