Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Apgar ocjena ne predviđa individualni neonatalni mortalitet ili neurološki ishod, i stoga se ne smije koristiti u tu svrhu, navodi se u zajedničkom priopćenju koje su izdali Američka akademija pedijatara (AAP - American Academy of Pediatrics) i Američko društvo opstetričara i ginekologa (ACOG - American College of opstetričara i ginekologa), objavljeno je u internetskom izdanju znanstvenog časopisa 'Pediatrics'.

Revidirana izjava odražava napore od strane AAP i ACOG u postavljanju Apgar ocjene "na njeno odgovarajuće mjesto," navode autori.

"Želimo zadržati Apgar ocjenu u prvom planu u glavama kliničara: ono što može i ne može učiniti", izjavila je Dr. Kristi L. Watterberg, predsjednica Odbora AAP za Fetus i novorođenče u 2014-2015. godini. "Apgar ocjena ne može predvidjeti individualan ishod, ali je koristan alat za komunikaciju između profesionalaca i za sveukupne populacijske studije."

U aktualiziranju izjave o Apgar ocjeni, autori su revidirali Izjavu Odbora za javnost ACOG / AAP iz 2006. godine kako bi uključili smjernice iz suradnog izvješća "Novorođeni encefalopatije i Neurološki ishod" koje su objavili ACOG / AAP 2014. godine. "Uključili smo jezik i izraze iz ovog dokumenta koji se odnose na asfiksiju i Apgar rezultat", rekla je Dr. Watterberg.

Pet-komponenti Apgar ocjene "izraz su fiziološkog stanja bebe na 1. točku u vremenu," navode autori. Kao takva, ona će i dalje biti prihvaćena i predstavlja praktičan način za procjenu i izvješćivanje o statusu novorođenog djeteta odmah nakon rođenja, kao i za izvješćivanje o odgovoru djeteta na reanimaciju, kada je potrebna reanimacija.

Međutim, Apgar ocjen ne bi trebala biti korištena "kako bi se utvrdila potrebu za početnu reanimaciju, potrebne korake oživljavanje, ili kada ih koristiti," Autori ističu, kako reanimaciju mora biti pokrenuta prije dodjeljivanja prve Apgar ocjene (1 minut).

Ako se pravilno primjenjuje, Apgar rezultat je alat za standardiziranje procjene, te pruža mehanizam snimanje fetalnog stanja tijekom neonatalne tranzicije. Nije prediktivna ocjena dugoročnog razvojnog ishoda.

"Zdrava prijevremena dojenčad bez dokaza asfiksije mogu dobiti nisku ocjenu samo zbog nezrelosti", navode autori.

"5 minutna Apgar ocjena od 0-3 korelira s neonatalnim mortalitetom u velikim populacijama, ali ne predviđa individualnu buduću neurološku disfunkciju."

Pogrešne interpretacije znanstvenih napora usmjerenih na uspostavu korelaciju između razvojnog ishoda i pojedinačnih Apgar ocjena u nekim slučajevima dovela je do uporabe Apgar rezultata u predviđanju dugoročnih rezultata, navodi Dr. Watterberg. Ova praksa, koja nije podržana znanstvenim dokazima, "nije primjerena trenutnoj definiciji Apgar ocjene."

Uz preporuku da se Apgar ocjena ne može koristiti za predviđanje individualnog neonatalnog mortaliteta ili neurološki ishod, u smjernicama se također navodi da:

 

  • Apgar rezultat ,sam po sebi, ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje asfiksije. "Pojam asfiksija, koji opisuje proces, koji varira u intenzitetu i trajanju prije nego krajnja točka, ne smije se primijeniti na događaj porođaja, osim ako se ne može dokumentirati posebnim dokazima o izrazito oštećenoj plinskoj izmjeni za vrijeme ili neposredno nakon porođaja na temelju rezultata laboratorijskih ispitivanja, "navode autori.
  • Treba odrediti plinski status u krvnim uzorcima iz umbilikalne arterije zaklemanog dijela pupčane vrpce kod sve novorođenčadi s Apgar ocjenom 5 ili manjom na 5 minuta. U takvim slučajevima, postoji mogućnost da bi slanje posteljice na patološki pregled moglo biti od važnosti.
  • Perinatalni zdravstveni djelatnici trebaju biti dosljedni u dodjeljivanje Apgar ocjena tijekom reanimacije. Budući da trenutno ne postoji prihvaćeni standard za prijavu Apgar rezultata u dojenčadi koja su podvrgnuta reanimaciji nakon rođenja, "treba poticati točan opis takve dojenčadi, točnu dokumentaciju i prikupljanje podataka, te prošireni obrazac Apgar ocjene," navode autori.


Obrazac proširene Apgar ocjena oblik je izvješćivanja koji osigurava prostor za snimanje Apgar ocjene na 1, 5, 10, 15 i 20 minuta, kao i napora u oživljavanju kroz ta vremena i prostor za dodatne informacije.

"Želimo obnoviti korisnost Apgar ocjene," navodi Dr. Watterberg. "Osim toga, želimo podsjetiti ljude da proširena Apgar ocjena može uključivati napore reanimacije u tijeku, dati bolju sliku o tome što je učinjeno za bebe i kako beba reagira."

 

 

 

Pediatrics. Published online, 2015.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve