Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Dječaci rođeni iz trudnoća u kojima je registrirana visoka razina AFP - alfa fetoproteina pod povišenim su rizikom izolirane pojave kriptorhizma - nespuštenih testisa, objavljeno je u znanstvenom časopisu American Journal of Epidemiology.

Smatra se da nepravilnost u spuštanju testisa potječe od neravnoteže između androgena i estrogena - muških i ženskih spolnih hormona tijekom trudnoće. Kako razina alfa fetoproteina može utjecati na fetalni odgovor spram estrogena, ova bjelančevina bi mogla imati utjecaj na nastanak kriptorhizma.

U istraživanju moguće povezanosti, danski znanstvenici iz Statens Serum Institute, Kopenhagen, analizirali su podatke 25.418 dječaka rođenih iz trudnoća čije su majke bile praćene u okviru danskog istraživanja razine AFP u majčinoj krvi u razdoblju između 1980. - 1994. Pojavnost kriptorhizma je određena temeljem podataka Danskog nacionalnog zdravstvenog registra.


Kriptorhizam je dijagnosticiran kod ukupno 663 dječaka (2.6%), navode znanstvenici.

Prema multivarijacijskoj analizi, rizik pojavnosti kriptorhizma je bio povišen za 63% ukoliko je razina AFP u majčinoj krvi bila 2.5 puta ili više iznad prosječne vrijednosti (median), u usporedbi s pojavnosti kriptorhizma u skupini trudnica kod kojih je razina AFP bila ispod 25% od prosječne vrijednosti.

Visoka razina alfa fetoproteina u majčinoj krvi može izravno utjecati na patogenezu kriptorhizma, pretpostavljaju istraživači. S druge strane, visoka razina AFP može jednostavno predstavljati biljeg nekih drugih događaja kao što je disfunkcija posteljice, što utječe na ovo stanje, dodaju znanstvenici.

 

Am J Epidemiol 2006;164:478-486.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve