Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Antikolinergički lijekovi spadaju u bazičnu terapiju u liječenju hiperaktivnog mjehura. Međutim, novi sistemski pregled i meta-analiza ukazuju da je liječenje hiperaktivnog mjehura antikolinergičkim lijekovima skromne učinkovitosti i rijetko rezultira potpunim povlačenjem simptoma.

Dr. W. Stuart Reynolds, sa sveučilišta Vanderbilt University Medical Center, Nashville, Tennessee, i kolege, objavili su rezultate sustavnog pregleda i meta-analize u internetskom izdanju znanstvenog časopisa "Obstetrics & Gynecology". Proučili su sva istraživanja objavljena nakon ožujka 2014. godine i analizirali 50 randomiziranih kontroloiranih pokusa koja su uključivala više od 27,000 žena.

Znanstveni tim je napomenuo da je jedna studija bila dobre kvalitete, 38 istraživanja su bili zadovoljavajuće kvalitete, a jedno istraživanje je bilo lošijeg kvaliteta. Od sveukupno 42 studije koje su istraživali, sve je osim jedne financirala farmaceutska industrija.

Sveukupno, recenzenti su otkrili da lijekovi smanjuju u prosjeku 1,73 epizode hitnog nagona na mokrenje, u odnosu na 2,79 epizoda hitnog mokrenja dnevno, u prosjeku. Placebo lijekovi su smanjivali 1,06 epizoda hitnog nagona na mokrenje dnevno.

Lijekovi su smanjivali u prosjeku 2,06 mokrenja dnevno od ukupno 11,28 mokrenja. Placebo je smanjivao 1,2 mokrenja dnevno.

"Ništa od toga doista nije revolucionarno," objasnila je Dr. Karyn S. Eilber, iz Los Agelesa. "Ljudi zapravo ne osjećaju da je to učinkovito," dodala je.

Rezultati također ukazuju na pojačani učinak placebo lijekova koji je zabilježen od strane liječnika. Ovo može biti dijelom zato što liječnici preporučuju promjene u ponašanju kao što je izbjegavanje prekomjernog unosa tekućine, u isto vrijeme kada propisuju lijekove.

U sovjoj raspravi, autori spominju potencijalno obećavajući postupci za liječenje hiperaktivnog mjehura. U ovom trenutku, mirabegron je odobren kao alternativni tretman hiperaktivnog mjehura. Ovaj lijek aktivira β3 adrenergičke receptore u mokraćnom detruzoru, dok nema negativne učinke tipa suhoće usta i pojave zatvora koji su povezani s antikolinergičkom terapijom.

Dr EiIber je objasnila određeni uspjeh kombinacije mirabegrona s antikolinergičkom terapijom, premda se radilo o uporabi "bez pokrića". Prema njenim riječima, antikolinergička terapija još uvijek ima svoje mjesto u liječenju hiperaktivnog mjehura. Meta-analiza je samo potvrdila da terapija ne pokazuje učinkovitost koliko bi liječnici željeli. Također je istaknula da su neki od lijekova iz ove skupine i vrlo skupi.

 

 

Obstet Gynecol. 2015;125:1425-1434.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve