Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Tijekom zadnjeg desetljeća bilježi se stalni porast sintetičkih kemikalija u našem okolišu koje pokazuju djelovanja slična djelovanju ženskih spolnih hormona estrogena. Sve je veći broj znanstvenih dokaza da je jedna od takvih kemikalija - bisphenol A (sastojak bočica za bebe i konzervi), u stanju inducirati estrogenske efekte (stanična proliferacija in vivo).

U eksperimentu objavljenom u Environ Health Perspect nezreli CD - 1 miševi ženskog spola su izlagani različitim koncentracijama BPA tijekom 3 dana. Ispitivanje promjena na maternici ovih miševa pokazuje povećanje težine uterusa, kao i promjene na epitelnim stanicama uterusa sukladno estrogenskoj stimulaciji, intenziteta ovisnog o dozi primijenjenog BPA!
Bisphenol A se primjenjuje u izradi konzervi (unutrašnji zaštitni sloj), umjetnih materijala, raznog stomatološkog materijala, te za recikliranje papira. Putem otpadnih voda BPA dospijeva u okoliš.

Podaci njemačkog ministarstva za zaštitu okoliša su egzaktni: godišnje se preko otpadnih voda oslobodi 410.000 tona BPA u okoliš!

Izravna opasnost za čovjeka nije još uvijek dokazana. Ono što je sigurno je porast učestalosti hormonski ovisnih tumora (rak testisa ili rak dojke), kao i stalni pad koncentracije spermija u muškaraca tijekom zadnjih 50 godina, činjenice koje upućuju na mogući ekološki utjecaj, odnosno ekološko opterećenje i zagađenje. U okviru internacionalnog simpozija u studenom prošle godine, upravo je njemački Umweltbundesamt uputio zahtjev za povlačenje BPA iz uporabe, prije svega iz sastava dječjih bočica i konzervi.

Iako kemijska industrija odbacuje optužbe, kao i moguća estrogenska djelovanja BPA: povećanje prostate, pad koncentracije spermatozoida i prerani pubertet, intenzivno se traga za novim tvarima koje bi nadomjestile BPA.
 

Environ Health Perspect 2001 Jan;109(1):55-60
J Chomatogr B Biomed Sci Appl 2000 Nov;749(1):49-56

 


dr. Vesna Harni

  Novosti - Sve