Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Stres za vrijeme trudnoće povisuje rizik za nastanak određenih fetalnih anomalija. Prije svega je povišena opasnost od nastanka srčanih grešaka, defekata neuralne cijevi kao i različitih stupnjeva i oblika rascjepa (rascjep usne, nepca i sl.). Nerijetko se nastanak fetalnih anomalija dovodi u vezu s faktorom okoliša. Tako je već iz mnogobrojnih pokusa na životinjama poznato, da majčin stres za vrijeme trudnoće ima teratogeno djelovanje. 

Do sličnih rezultata došli su i znanstvenici iz Kalifornije u Brith Defect Monitoring Program-u. Rezultati istraživanja pokazuju da su majke izložene stresnim događajima unutar mjesec dana prije začeća, odnosno tijekom prva 3 mjeseca trudnoće, češće rađale djecu s određenim defektima nego što je to bila učestalost u kontrolnoj grupi trudnica. 

Rizik nastanka srčane greške, defekata neuralne cijevi ili rascjepa povišen je za oko 40 do 50 posto, kažu znanstvenici. Pod stresnim događajem u ovoj studiji klasificirani su kritični događaji u životu kao što su smrt bliskog srodnika, rastanak od partnera ili gubitak posla u obitelji. Pri tome su uzeti u obzir i smetajući čimbenici koji bi mogli imati utjecaj na nastanak fetalnih defekata (što je poznato iz dosadašnjih statističkih prikaza), kao što su: starost majke, pušenje, alkohol, genetski faktori i sl., te uzimanje folne kiseline u trudnoći kao olakšavajući faktor. Kako studija pokazuje, stres osobito nepovoljno djeluje na nastanak fetalnih defekata u žena s nižim obrazovanjem, kao i žena s normalnom tjelesnom težinom. 
Činjenica da pretile žene nisu ovim pogođene, mogla bi se objasniti smanjenom reakcijom pretilih ljudi na stres uopće, spekuliraju istraživači.
 

Stres i trudnoća

Općenito, postoji puno mogućnosti za objašnjenje kako stres utječe negativno na razvitak fetusa. Između ostalog, poznato je iz literature, da su kortikosteroidi u trudnoći teratogeni. Osim toga, stres dovodi do intrauterinog manjka kisika, što bi također moglo igrati određenu ulogu.
 

Lancet 2000 Sep 9; 356 (9233):875-80

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve