Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Porast psihosocijalnog stresa je povezan s većom pojavnosti - prevalencijom i incidencijom bakterijske vaginoze, neovisno o drugim poznatim rizičnim čimbenicima, rezultat je istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

"Bakterijska vaginoza je često stanje, čiji je nastanak ponekad vrlo teško objasniti, jednako kao i stupanj zdravstvene ugroženosti ili način prevencije", navode američki istraživači iz Nacionalnog instituta za istraživanje zdravlja djeteta i humanog razvitka u Bethesdi, Maryland.

Postoje dokazi da bakterijska vaginoza potiče prijenos i infekciju s HIV, povisuje rizik postoperacijskih infekcija, te povisuje rizik prijevremenog porođaja kod trudnica. Eradikacija je ponekada otežana, te se infekcija često ponavlja.

Kako bi se bolje razumjela bolest, američki znanstvenici su pratili 3.614 žena, životne dobe između 15 i 44 godine, koje nisu bile trudne, nisu uzimale antibiotsku terapiju dulje vrijeme i nisu spadale u skupinu imuno-kompromitiranih osoba. Ispitanice su redovito pregledavane svaka 3 mjeseca tijekom godinu dana.

Znanstvenici nalaze da je pojavnost bakterijske vaginoze bila povezana sa životnom dobi, rasom, prihodima, učestalošću tuširanja, učestalošću spolnih odnosa, brojem aktualnih spolnih partnera i uporabom hormonske kontracepcije.

Znanstvenici su ispitivali psihosocijalni stres kod ispitanica pri svakom pregledu uporabom subjektivnog indeksa stresa "Perceived Stress Scale" (raspon 1.00 to 5.00).

Ukupno je prosječan zbroj u indeksu stresa iznosio 2.68 od mogućih 5 bodova. Prosječan zbroj u indeksu stresa za žene s bakterijskom vaginozom je iznosio 2.71, dok je kod žena bez ove infekcije iznosio 2.63. Razlika je bila statistički znakovita.

Stres je bio povezan s pojavnošću bakterijske vaginoze, svaki porast zbroja indeksa stresa za 1 bod je bio povezan s 1.15 puta većim rizikom pojavnosti bakterijske vaginoze (nakon isključenja drugih rizičnih čimbenika porast ovog rizika je iznosio 1.10 puta).

Pri promatranju ispitanica koje su pri prvom pregledu bile negativne na bakterijsku vaginozu i potom kod dva slijedeća pregleda imale bakterijsku vaginozu, svaki porast zbroja indeksa stresa je vodio porastu pojavnosti bakterijske vaginoze za faktor 1.28.

Moguće je da stres ima utjecaj na modulaciju imunološkog odgovara što bi vodilo porastu rizika bakterijske vaginoze, navode autori. Pretpostavka je da su kronični stres i neki oblici defekata lokalnog imunološkog odgovara povezani ali je nužna daljnja dokumentacija uočenog.

Gardnerella vaginalis (ranije Haemophyllus vaginalis) i u normalnim uvjetima nalazi se u rodnici, kao i debelom crijevu, a kod njezinog prekomjernog razmnožavanja (stres, promjena spolnog partnera, gubitak prirodne flore rodnice) nastaje bolest - bakterijska vaginoza ili aminski kolpitis. Ovdje se radi o neugodnom i bolnom poremećaju normalne vaginalne flore, a ne o tipičnom upalnom procesu. Gardnerella vaginalis, kao vodeći uzročnik bakterijske vaginoze, najvjerojatnije stvaranjem sukcinata omogućuje rast i razmnožavanje drugih, a najčešće 4 - 6 anaerobnih bakterijskih vrsta (Bacteroides spp, Peptococcus spp, Peptostreptococcus spp, Fusobacterium nucleatum, Mobiluncus spp, Veillonela parvula).

 

Am J Obstet Gynecol. 2006;194:381-386


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve