Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Trudnice koje su tijekom trudnoće prolazile kroz snažna iskustva stresnih događaja uslijed negativnih životnih situacija imaju 80% povećani rizik nastupanja prijevremenog porođaja u odnosu na trudnice koje nisu bile izložene stresu.

Trudnice koje su prolazile osjećaje straha i anksioznosti u svezi s trudnoćom, uključujući iskustvo vaginalnog krvarenja, komplikacije u prethodnoj trudnoći u smislu spontanog pobačaja ili druge probleme u aktualnoj trudnoći, imaju dvostruko povišeni rizik prijevremenog porođaja u odnosu na žene koje su se u trudnoći osjećale ugodno i nisu patile od osjećaja straha.

I trudnice koja su doživjele rasnu diskriminaciju tijekom života imaju 40% povećani rizik prijevremenog rađanja svoje bebe.
Studija američkih znanstvenika obuhvatila je ispitivanja 1962 trudnice čija je trudnoća praćena u dvije prenatalne klinike u Sjevernoj Karolini.

U okviru redovitih antenatalnih pregleda, trudnice su upućene u popunjavanje dodatnog obrasca koji je uključivao različita pitanja u svezi psihološkog stanja, stresnih događaja u životu, kao i socijalne sigurnosti - događaja koji bi mogli utjecati na tijek i ishod trudnoće.

Prijevremeni porođaj , onaj prije 37. tjedana trudnoće, nastupio je kod ukupno 231 trudnice.

Znanstvenici navode kako nije jasno kojim mehanizmima povišeni stres utječe na nastupanje prijevremenog porođaja, te da su u razjašnjenu ovog fenomena potrebne daljnje studije.
 

Am J Epidem 2003; 157: 14-24


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve