Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Celijakija može biti u korijenu nekih ženskih problema s neplodnošću, kažu indijski znanstvenici.

Iako postoji mnogo više najčešćih uzroka neplodnosti, studija pokazuje da žene koje nemaju objašnjenje za neuspjeh začeća treba istražiti i za celijakiju, rekao je dr Govind Makharia, profesor na All India Institute of Medical Sciences u New Delhiju.

"Ne postoji jak dokaz koji govori da celijakija uzrokuje neplodnost, ali postoji mnogo anegdotalnih iskustava u kojima su žene s neplodnošću ostvarile trudnoću nakon što je postavljena dijagnoza celijakije i kako su započele s bezglutenskomdijetom", izjavio je dr. Makharia.

Celijakija se dijagnosticira kod jednog od 100 ljudi. Ako osoba s celijakijom konzumira pšenicu, ječam ili raž, ili namirnice koje sadrže te žitarice, njihov imunološki odgovor dovodi do oštećenja crijeva, pothranjenosti i drugih problema.

Općenito, žene se smatraju neplodnim ako ne nastupi trudnoća nakon jedne godine neuspješnih pokušaja, ili nakon šest mjeseci ako su starije od 35 godina Najčešći uzroci bili su hormonalni problemi s manjkavom funkcijom jajnike i proizvodnjom zrelih jajnih stanica. Biti iznimno pothranjen ili imati malu težinu može utjecati na plodnost, kao i prekomjerne vježbe, pušenje i pijenje.

Kako bi istražili vezu između celijakije i neplodnosti, dr Makharia i njegov istraživački tim udružuli su rezultate već objavljenih istraživanja.

Žene s neplodnosti imale su 3,5 puta veću vjerojatnost da imaju celijakiju nego žene koje nisu imale poteškoća u zanošenju, pronalazi analiza, temelji se na pregledu tri studije, uključujući 449 žena s neplodnošću.

Za žene bez poznatog uzroka njihove neplodnosti, veza je bila još jača. Na temelju podataka iz pet studija, ove su žene imale šest puta veću vjerojatnost da imaju celijakiju, uključujući 422 žena s neobjašnjivom neplodnosti.

"Utvrđeno je da je celijakija najčešći uzrok neobjašnjive neplodnosti a ovi rezultati podupiru takav zaključak", rekao je dr Alessio Fasano, direktor Centra za istraživanje celijakije na Massachusetts General Hospital u Bostonu.

Celijakija nije uvijek i odmah prepoznata kod žena s problemom neplodnosti, jer ginekolozi obično istražuju hormonski uzrok, prije nego što uzmu u razmatranje rjeđe uzroke kao što je celijakija, rekao je dr Fasano, koji nije bio uključen u studiju.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da ginekolozi trebaju učiniti krvni test kako bi se isključila celijakiju prije slanja žena drugim stručnjacima, rekao je.

"Kada bih bio ginekolog, prvo bih učinio probir za celijakiju upravo u mojom ordinaciji prije nego što bih poslao ženu negdje drugdje", rekao je dr Fasano.

Ipak, u tupučnom slučaju, liječnici će započeti potragu za uzrokom neplodnosti tražeći praćenje bazalne tjelesne temperature tijekom dva do tri mjeseca da bi vidjeli ukazuju li šiljci temperature na ovulaciju.

Postoji mogućnost određivanja razine hormona koji su uključeni u ovulaciju u krvi i u urinu, kao i slikovni prikaz prohodnosti jajovoda ili malformacija maternice.

Dok nova analiza, objavljena na internetu u časopisu "Journal of Clinical Gastroenterology", uspostavlja vezu između celijakije i neplodnosti, to ne dokazuje da celijakija uzrokuje neplodnost, činjenica koja je izmakla znanstvenicima tijekom desetljeća. Istraživači su također naveli da je valjanost njihove analize ograničena jer se temelji na samo nekoliko objavljenih studija s malim brojem žena.

"Pitanje celijakije kao uzroka neplodnosti ostaje sporan problem", rekao je dr Makharia. "Ujedinjavanje podataka iz svih raspoloživih studija u meta-analizi sada bi donijela razuman dokaz da podrži probir na celijakiju."

 

SOURCE: http://bit.ly/1DadQnN
J Clin Gastroenterol 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve