Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Aktualna ili prošla infekcija klamidijom (Chlamydia trachomatis) mogla bi biti rizični čimbenik u nastanku raka jajnika, objavljeno je u novom broju časopisa "The Journal of Infectious Diseases".

Znanstvenici iz University of Pittsburg, Pennsylvania određivali su razinu protutijela klase IgG na klamidiju trahomatis kod 117 pacijentica oboljelih od raka jajnika, kao i 171 ispitanice bez raka jajnika, a koje su etnički i po starosnoj dobi odgovarale skupini oboljelih pacijentica.

Pri tome su određivane dvije klase protutijela: mjerena je razina protutijela spram elementarnog tjelešca klamidije trahomatis, kao i razina protutijela na bjelančevine vanjskog omotača, te razina tzv. heat-shock proteina: CHSP60 i CHSP10.

Kod pacijentica oboljelih od raka jajnika daleko češće su registrirane visoke razine protutijela spram elementarnog tjelešca klamidije u odnosu na zdrave ispitanice.

Rizik nastanka raka jajnika bio je 90% viši kod pacijentica koje su imale najviše razine ovih protutijela u odnosu na pacijentice s najnižim razinama protutijela na elementarno tjelešce klamidije trahomatis.

Ispitivanja pokazuju značajnu korelaciju CHSP60 i razine IgG spram elementarnog tjelešca klamidije trahomatis, premda nije utvrđena značajna povezanost između visokih razina "heat shock" proteina i nastanka raka jajnika.

Značaj navedene studije je u tome što potiče razmišljanja o utjecaju upalnih procesa u maloj zdjelici na nastanak raka jajnika. Nije jasno, međutim, da li liječenje klamidijske infekcije u kroničnoj fazi može oslabiti navedeni rizik nastanka raka jajnika.

Moguća pretpostavka je i kako bi se oštećenje moglo javiti i zbog odlaganja primarnog antibiotskog liječenja.

Američki znanstvenici planiraju provođenje slične studije na većem broju pacijentica.

 

J Infect Dis 2003; 187: 1147-1152


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve