Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Ciljano ispitivanje štitnjače tijekom trudnoće je neučinkovito u identifikaciji subkliničke hipotireoze.Usporedba ciljanog testiranja štitnjače i netestiranih trudnica otkrila je jednaku prevalenciju povišenih razina tireotropina (TSH) i subkliničke hipotireoze specifičnu za svako tromjesečje u obje skupine.Nova studija je izračunala da kod 63% trudnica treba učiniti ciljano testiranje štitnjače kako bi došlo do značajnog poboljšanja ciljanog probira.

Dr. Michaela Granfors, sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj, prezentirala je rezultate retrospektivnog istraživanja u članku objavljenom u online izdanju znanstvenog časopisa 'Obstetrics & Gynecology'. Švedski autori su analizirali populaciju trudnica liječenih u kliničkoj praksi kako bi utvrdili prevalenciju povišenih vrijednosti TSH i subkliničke hipotireoze specifičnu za svako tromjesečje trudnoće.

Istraživači su otkrili da je postotak trudnica s povišenim vrijednostima TSH specifičnim za tromjesečje trudnoće bio 12,6% u skupini s ciljnim testiranjem štitnjače i 12,1% u neprovjerenoj skupini.

"Prevalencija žena s s povišenim vrijednostima TSH specifičnim za tromjesečje trudnoće, a osobito onih sa subkliničkom hipotireozom bio je mnogo veći u aktualnom istraživanju nego je do sada o tome izvještavano. Međutim, slične i još veće učestalosti stope subkliničke hipotireoza opisane su u nekoliko studija koje se također primjenjivale gornje referentne razine za TSH specifične za tromjesečje trudnoće prema preporuci međunarodnim smjernicama, " navode autori.

"Pokazuje li visoka učestalost povišenih vrijednosti TSH specifičnih za tromjesečje trudnoće u našem istraživanju i veću zahvaćenost stanovništva (unatoč činjenici da se Švedska smatra zemljom suficijentnom u jodu), ili su u našem okruženju nerealno niske specifične referentne razine TSH, ostaje nejasno. "

Smjernice za probir na hipotireozu provodese kako bi se liječenjem poboljšali ishod trudnoće i zdravlje potomaka. Istraživači su otkrili da je za većine klinika provedba takvih ciljanih smjernica probira izazov.

"Iako su podatci sakupljeni u Švedskoj, rezultati istraživanja bi se mogli generalizirati i na drugim mjestima. U istraživanju iz Wisconsina, međunarodne smjernice provedene su samo kod manjeg dijela (11,5%) porođenih žena," navode autori.

Trenutna provedba smjernica ciljanog probira u kliničkoj praksi propustiti će više od 80% trudnica s povišenom TSH. Ovo otkriće ukazuje autorima da bi testiranje štitnjače kod svake trudnice mogao biti najrazumniji pristup, pogotovo ako istraživanja koja su u tijeku podupru liječenje trudnica s povišenom razinom TSH.

"Predviđeno je da se kontroverze u vezi rutinske pretrage i liječenja trudnica sa subkliničkom hipotireozom iznova razmotre zajedno s novim medicinski utemeljenim dokazima koji potječu iz studija u tijeku. Dr.Granfors i suradnici smatraju da je, ukoliko postoje dokazi korisnosti za majke i njihovu djecu, rutinski probir u trudnoći opravdan. Međutim, ako aktualna istraživanja pokažu negativne rezultate, kao što je pokazala "Controlled Antenatal Thyroid Screening Study", čini se da će rasprava o probiru ovisiti o broju dodatnih trudnica s kliničkom hipotireozom, koje će biti identificirane kroz rutinski probir u trudnoći ", navedeno je popratnom uvodniku.

 

 

Obstet Gynecol, 2014.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve