Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Žene koje puše dulji niz godina mogle bi se suočiti s povećanim rizikom smrtnosti u slučaju nastanka raka dojke, najavljuje nova studija iz Japana.

Među više od 800 žena s rakom dojke, one koje su pušile dulje od dva desetljeća imale su najmanje trostruko veći rizik umiranja iz bilo kojeg razloga i osobito od raka dojke, u usporedbi sa ženama koje nikada nisu koristile cigarete.

Manji broj godina pušenja također je bio povezan s povečanim rizikom umiranja od raka dojke, ali ova povezanost nije dostigla prag statističke značajnosti.

I druge studije su istraživale povezanost između pušenja i preživljenja pacijentica oboljelih od raka dojke, ali je aktualno istraživanje među prvima procijenilo utjecaj duljine pušenja na ishod kod žena s ovim tipom tumora, rekao je jedano od autora istraživanja Dr. Masaaki Kawai, iz 'Miyagi Cancer Center Hospital'.

Dr. Kawai i kolege pratili su 848 žena liječenih u 'Miyagi Cancer Center Hospital' u razdoblju između 1997 i 2007 godine, kod kojih je po prvi puta postavljena dijagnoza raka dojke.

Žene koje su sebe označile aktualnim pušačicama bile su tipično mlađe u vrijeme postavljanja dijagnoze raka dojke, u prosjeku oko 49 godina, u usporedbi sa životnom dobi od 53 godine u kojoj je postavljena dijagnoza raka dojke kod žena koje su ranije pušile i 58 godina kod žena koje nikada nisu pušile.

Aktualne pušačice su bile mršavije, imale su tumor u uznapredovalijem stadiju, ali manje zdravstvenih komplikacija u odnosu na druge žene u istraživanju.

Ispitanice su praćene u prosjeku sedam godina, tijekom ovog vremena zabilježili su 170 smrtnih ishoda iz bilo kojeg razloga, uključujući 132 smrtna ishoda zbog raka dojke.

Otprilike jedna trećina pacijentica je bila u premenopauzalnoj dobi u vrijeme postavljanja dijagnoze. U ovoj podskupini, žene koje su pušile više od 21 godinu imale su tri puta veću vjerojatnost umiranja iz bilo kojeg razloga, blizu tri i pol puta više od raka dojke u odnosu na žene koje nikada nisu pušile cigarete.

Znanstvenici su također istraživali utjecaj sekundarnog pušenja među ženama čiji su muževi bili raniji ili su aktualni pušači, i nisu našli značajan utjecaj na rizik umiranja kod žena oboljelih od raka dojke i specifično nisu našli povezanost s rizikom umiranja od raka dojke.

Ograničenje studije obuhvaćalo je istinost podataka o pušenju i izloženosti duhanskom dimu, naveli su autori u internetskom izdanju znanstvenog časopisa Cancer Science. Također su nedostajali podatci o izloženosti duhanskom dimu i sekundarnom pušenju u odnosu na druge osobe osim bračnih partnera oboljelih žena.

"Ovime broj studija koje ukazuju da je aktivno pušenje povezano s lošijim preživljenjem od raka dojke postaje više nego dovoljan, da ne spominjemo brojne dokaze da pušačice imaju veći rizik razvitka raka dojke," rekla je Dr. Peggy Reynolds, znanstvenica iz centra za prevenciju instituty u Kaliforniji i sveučilišta Stanford.

 

 

SOURCE: http://bit.ly/1TOoirO
Cancer Science 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve