Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Minimalna stimulacija u IVF (IVF - in vitro fertilizacija, umjetna oplodnja), nazvana i mini-IVF, s transplantacijom jednog embrija može eliminirati sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS) i obuzdati nastanak višeplodnih trudnoća, ali i smanjiti stopu živorođene djece, navode američki i nizozemski znanstvenici.

U stvari je, Dr. John J. Zhang rekao: "Ova studija će promijeniti IVF praksu, tako što će omogućiti individualniji pristup pacijentici, s manjom primjenom hormona i prirodnijom implantacijom embrija u materničnom okruženju."

U internetskom izdanju časopisa "American Journal of Obstetrics and Gynecology", Dr Zhang, iz New Hope Fertility Center, New York, i kolege napominju da su došli do tog zaključka nakon proučavanja 564 neplodnih žena tijekom njihovog prvog IVF ciklusa.

Kliničari iz "New Hope Fertility Center obavili su postupke, a nizozemski istraživače iz Akademskog medicinskog centra u Amsterdamu, koordinirali su randomizaciju, praćenje i analizu podataka.

Žene, sve mlađe od 39 godina, randomizirane su / slučajnim odabirom razvrstane u jednu od dvije skupine, skupinu s mini-IVF pristupom i zamrzavanjem svih embrija ili konvencionalnim IVF pristupam s prijenosom dva svježa embrija.

Kumulativna stopa živorođenih bila je niža u mini-IVF skupini (49% u odnosu na 63%). Međutim, ista je bila i stopa višestrukih trudnoća (6,4% u odnosu na 32,0%). Nisu registrirani slučajevi hiperstimulacije jajnika nakon mini-IVF postupaka u odnosu na 16 (5,7%) slučajeva s umjerenim do teškim OHSS u konvencionalnoj skupini.

Potrošnja gonadotropina bila je također značajno niža kod pacijentica iz mini-IVF postupaka u usporedbi s konvencionalnim IVF (459 IU vs 2,079 IU).

Unatoč prividno ukupno većem uspjehu, istraživači upozoravaju da je "nemoguće ocijeniti učinke mini-IVF postupaka na natalitet, OHSS, stopu višeplodnih trudnoća i uporabu gonadotropina u postupcima stimulacije jajnika, u odnosu na smrzavanje svih embrija i politiku transfera jednog obrija što su svi sastavni dijelovi mini-IVF postupka. "

"Budućnost randomiziranih kontroliranih ispitivanja", zaključili su autori, "treba se usredotočiti na strogo ocjenjivanje ovih različitih komponenti."

 

 

SOURCE: http://bit.ly/1fmNVQT
Am J Obstet Gynecol 2015.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve