Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Novo istraživanje povezuje epiduralnu anesteziju tijekom porođaja sa smanjenim rizikom od postporođajne depresije sugerirajući da kontrola boli tijekom poroda može smanjiti ženski rizik od razvoja ozbiljnih poremećaja raspoloženja.

Kako bi ispitivali odnos između boli tijekom poroda i postporođajne depresije, Ting Ding, MD, iz Odjela za anesteziologiju i Odjela za kiruršku intenzivnu njegu, Sveučilište u Pekingu First Hospital, Peking, Kina i kolege, uključili su skupinu žena koje su se pripremale za vaginalni porod u istraživačku, opservacijsku studiju od 1. svibnja do 10. kolovoza 2009. godine.

Od 214 sudionika uključenih u studiju, u konačnoj analizi podataka, 107 je zatražilo i dobilo epiduralnu analgeziju.

Šest tjedana nakon poroda, 14,0% žena koje su se opredijelile za epiduralnu anesteziju tijekom poroda imalo je simptome depresije u usporedbi s 34,6% žena koje nisu izabrale epiduralnu anesteziju, navode autori u članku objavljenom u izdanju časopisa 'Anestezije i Analgesia' .

Iako se uzročna veza ne može izvući iz opservacijskih studija, potvrda o povezanosti bolova za vrijeme rada i postporođajne depresije jamči daljnju istragu, navode autori. Potencijalna poveznica je posebno važna u svjetlu opsežnog dokaza da postporođajna depresija može imati ozbiljne negativne učinke na nove majke, njihovu djecu i njihove obitelji.

Za trenutno istraživanje, znanstvenici su prikupili osnovne podatke, uključujući i demografske varijable, medicinske povijesti i povijest sadašnje trudnoće, podatke o pušenju i alkoholu, kao i relevantne antenatalne, perinatalne i varijable nakon poroda kao što su priprema za porod, trajanje poroda, tablice boli, i status dojenja.

Svi su sudionici prolazili procjenu mentalnog zdravlja pomoću Edinburgh ljestvice postporođajne depresije (EPDS) 3.eg dana i 6 tjedana nakon poroda, a rezultat od 10 ili više nakon 6 tjedana je bio granica za klinički značajnu postporođajnu depresiju.

U punoj skupini, 52 žene, uključujući 15 žena iz epiduralne skupine i 37 u bez epiduralne skupini, su dijagnosticirane kao postporođajna depresija na temelju njihovih EPDS rezultata 6 tjedana nakon porođaja, navode autori. Napominju značajnu korelaciju između EPDS zbroja na 3. dan, i onog zbroja na 6 tjedana. Sudjelovanje na trudničkim tečajevima tijekom trudnoće i nastavak dojenja nakon poroda također su povezani sa smanjenim rizikom od postporođajne depresije, pišu.

U multivarijatnoj logističko regresijskoj analizi, epiduralna analgezija tijekom poroda značajno je povezana sa smanjenim rizikom od depresije 6 tjedana po porođaju, te ju pretkazuje uz isključenje EPDS rezultata, trećeg postpartalnog dana i dojenja kroz 6 tjedana nakon poroda, navode autori.

Na temelju nalaza, kao i značajne literauture povezivani su bol i depresija, "Daljnja studija s velikim uzorkom očito je potrebna za procjenu utjecaja epiduralne analgezije na pojavu postporođajne depresije," zaključuju autori.

U popratnom uvodniku, Katherine Wisner, MD, iz Asher Centra za proučavanje i liječenje depresivnih poremećaja, Odjela za psihijatriju Sveučilišta Northwestern u Chicagu, Illinois, i kolege naveli su da je studija jedna je od rijetkih koja istražuje odnos između boli tijekom poroda i postporođajne depresije.

"To je veliki propust do kojeg je došlo, da gotovo nema ništa o boli tijekom poroda i postporođajnoj depresiji u istraživanjima postporođajne depresije," napominje dr. Wisner u priopćenju. " Kontrola boli vraća majku na dobar početak, a ne da krene poražena i iscrpljena", nastavila je. "Bilo da je riječ o vaginalnom porodu ili carskom rezu, kontrola boli nakon poroda je pitanje za sve nove majke. Ne postoji bezbolni način porođaja. Cilj je da se izbjegne jaka bol. Kontrolirajući tu bol tijekom poroda tako da se žena može razviti kao majka, je nešto što ima puno smisla ", dodaje ona.

"Ovi rezultati su prilično uzbudljivi, treba učiniti daljnja istraživanja kako bi ih potvrdili, osobito kod žena s povećanim rizikom od postporođajne depresije, kao i kod žena iz drugih kultura," zaključuje dr. Wisner.

 

Anaesth Analg. 2014 119:219-221, 383-392.Biserka Knezić Frković; specijalistica ginekologije i porodništva; Poliklinika Harni
  Novosti - Sve