Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Žene koje se zbog valunga bude najmanje tri puta tijekom noći, rjeđe se bude uzimaju li estrogene, ali kvaliteta njihova spavanja ostaje nepromijenjena, kaže se u novom istraživanju.

"Terapija estrogenima može biti korisna, ali ni na koji način nije pokazano da estrogene treba koristiti kao pomoć za poremećaje spavanja", rekla je autorica studije dr Kathleen Reape, potpredsjednica za medicinska pitanja i žensko zdravlje u Watson Pharmaceuticals.

U njezinom istraživanju koje je utemeljio Duramed Research, sada Teva Women's Health, dr Reape i kolege ispitali su učinak sintetskih estrogena (Enjuvia, Teva) na 145 žena koje su valunzi budili tijekom noći. Rezultati su objavljeni u siječanjskom broju časopisa Obstetrics and Gynecology.

Hormonska nadomjesna terapija Jedna trećina žena uzimala je kao terapiju visoke doze estrogena (0.625 mg dnevno), druga trećina nisku dozu (0.3 mg dnevno), a posljednja trećina je uzimala placebo.

Tijekom tri mjeseca trajanja ispitivanja, žene su vodile dnevnik o tome koliko puta su se budile tijekom noći, kako su spavale i jesu li spavale tijekom dana. Žene su također nosile elektronsku narukvicu koja je nekoliko puta tijekom spavanja bilježila pokrete ekstremiteta.

Iako su se sve žene budile nekoliko puta manje na kraju nego na početku studije, skupina s većom dozom estrogena prosječno se tijekom tjedna budila pet puta manje, a skupina s manjom dozom hormona budila se četiri puta manje u tjedan dana, nego žene koje su uzimale placebo.

Na završetku studije, oko trećina žena koje su uzimale estrogene nisu imale valunge koji bi ih budili noću, u usporedbi s 10% žena iz kontrolne skupine.

Ukupna količina sna, kvaliteta spavanja i dnevna pospanost, ostali su, međutim, nepromijenjeni. Dr. Reape je rekla da su poremećaji spavanja uzrokovani brojnim čimbenicima, a ne samo valovima vrućine.

Dr. Quentin Regestein, profesor na Harvard Medical School, koji nije bio sudionik studije, rekao je da kvaliteta sna opada s dobi i da se mnogi stariji ljudi muče s isprekidanim snom.

"Menopauza se nadograđuje na teškoće spavanja koje se jako razlikuju između žena"“, rekao je Reuters Healthu.

"Buđenje tijekom noći, stresno je za ljude", rekao je dr Regestein, "a pomaganje ljudima da mogu odspavati smanjuje njihovu anksioznost".

Mislim da nije problem u samom buđenju, nego u tome koliko prekid sna koga uznemirava", rekao je "tako da je dobra stvar kada možemo spriječiti besane noći".

Studijom nije određivano koliko liječenje utječe na ženino sveukupno raspoloženje. Potrebno je istražiti može li se terapija estrogenima koristiti kao pomoć ženama u poslijemenopauzi da bi bolje spavale. Dr Reape je dodala da žene uključene u studiju nisu nužno imale probleme sa spavanjem ili dnevnom pospanošću prije početka studije, te da bi bilo korisno istražiti probleme sna u žena.

 

 

Obstetrics and Gynecology. New York, Reuters Health

  Novosti - Sve