Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

U slučaju donacije jajne stanice, strane fetalne stanice s genotipom doniranog jajašca, prisutne su i godinama nakon trudnoće u krvnom optoku majke s ovakvom trudnoćom, objavljeno je u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.

Američki znanstvenici iz "Brigham and Women's Hospital", Boston, otkrili su "DSY14" Y-kromosom-specifične sekvence u krvnom optuku pet od jedanaest (45%) žena koje su iznijele trudnoću nakon umjetne oplodnje s doniranom jajnom stanicom, te su dobile muške potomke. Ranija istraživanja su pokazala učestalost spontanih pobačaja od 35% u ovim trudnoćama, ako se radilo o muškim potomcima.

Najdulji interval između poroda muškog potomka i detekcije cirkulirajućih sekvenci "DSY14" u ovom istraživanju iznosio je devet godina.

Znanstvenici navode da ovi rezultati ukazuju, "na postojanje imunomodulacijskog mehanizma koji rezultira prisutnošću mikrohimerizma s utjecajem na imunološki sustav domaćina".

Autori smatraju, "da je daleko zanimljiviji i iznenađujući pozitivni psihološki utjecaj ovog istraživanja na žene koje su iznijele trudnoće s doniranim jajašcem". "Naši rezultati ukazuju da žene koje su ostvarile trudnoću s doniranom jajnom stanicom, u biti, imaju i biološku povezanost sa svojom djecom. Za većinu žena, ovi rezultati su vrlo značajni".

Rezultati ovog istraživanja će vjerojatno imati utjecaj i na liječenje matičnim stanicama. "Jedno od ograničenja u primjeni matičnih stanica u regenerativnoj medicini je i potreba pohrane matičnih stanica kako bi se osigurao pravilan odabir matičnih stanica," navode autori.

"Fetalne stanice koje smo mi istraživali imale su osobine matičnih stanica, a naši podaci ukazuju na moguću uporabu ovih stanica bez genetskog usklađivanja s primateljem".

 

Fertil Steril 2008.


dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve