Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Studija provedena u Švedskoj upućuje kako je povećani unos folne kiseline prehranom zaštitni čimbenik u nastanku raka jajnika. Dobrobit ovog učinka je osobito izražena kod žena koje konzumiraju najmanje dva alkoholna pića tijekom tjedna.

Ranija istraživanja su pokazala da je količina folne kiseline unesena putem prehrane u obrnutom odnosu s nastankom raka dojke, kao i raka debelog crijeva. Nekoliko epidemioloških studija su istraživale povezanost između unosa folne kiseline i raka jajnika.

Znanstvenici s Karolinškog sveučilišta u Stockholmu analizirali su podatke iz populacijske studije koja je obuhvatila više od 60.000 žena u Švedskoj. Ispitanice su bile starosne dobi između 38 i 76 godina, a niti kod jedne nije registrirano neko maligno oboljenje u periodu između 1987. - 1990. godine.

Tijekom daljnjeg praćenja, sredinom 2003. godine ukupno je kod 266 ispitanica dijagnosticiran invazivni epitelni karcinom jajnika, izvješćuju znanstvenici u časopisu Journal of the National Cancer Institute za mjesec ožujak.

Ukupni rizik za nastanak raka jajnika je u skupini pacijentica koje su unosile najveće količine folne kiseline putem prehrane (najmanje 204 mikrograma/dnevno) bio 33% manji u odnosu na pacijentice koje su unosile najmanje količine folne kiseline (manje od 155 mikrograma/dnevno).

U skupini ispitanica koje su konzumirale više od 20 g alkohola tjedno (otprilike dva alkoholna pića), smanjenje rizika nastanka raka jajnika kod povećanog unosa folne kiseline je bilo još i veće i iznosilo je 74%.

Suprotno tome, ukoliko su ispitanice unosile manje količine alkohola, nije registriran zaštitni učinak protiv nastanka raka jajnika kod unosa visokih doza folne kiseline.

"Potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se rezultati ove studije mogli primijeniti na druge skupine koje unose veće količine folne kiseline, te da bi se ispitao učinak i sigurnost unosa većih doza folne kiseline iz nadomjestaka u odnosu na nastanak karcinoma". - zaključuju autori.

Najbolji prirodni izvori folne kiseline su tamnozeleno lisnato povrće, mrkva, kvasac, jetra, orasi, dinja rebrača, marelice, bundeva, avokado, grah, brašno od cjelovite smeđe raži.

 

J Natl Cancer Inst 2004;96:396-402.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve