Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Unos graha ili leće u prehrani obrnuto je razmjerno s nastankom raka dojke, dok uzimanje drugih namirnica bogatih flavonolom izgleda nema takav povoljan učinak, objavljeno je u znanstvenom časopisu International Journal of Cancer.

Eksperimentalna istraživanja su ranije već pokazala povezanost flavonola u prehrani sa smanjenjem rizika raka dojke, ali su nedostajali podaci iz epidemiološkog istraživanja.

U epidemiološkom ispitivanju, znanstvenici iz Bostona ("Harvard School of Public Health") analizirali su podatke 90.630 ispitanica koje su učestvovale u ranijoj studiji "Nurses Health Study II". Ispitivanje je bilo usmjereno na žene koje su bile u premenopauzalnoj dobi u periodu oko 1991. godine.

Tijekom osmogodišnjeg praćenja, dijagnosticirano je 710 slučajeva raka dojke, navode istraživači.

Kako je već spomenuto, ukupan unos flavonola nije bio povezan s nastankom raka dojke; čak i unos pojedinačnih flavonola, kao što su kempferol ili kvercetin nije pružao dodatnu zaštitu.

Slično tome, unos namirnica bogatih flavonolom nije pokazivao utjecaj na rizik raka dojke, ali detaljnija analiza ukazuje na moguću dobrobit konzumiranja graha i leće.

Ispitanice koje su konzumirale grah ili leću najmanje dva puta tjedno imale su 24% manji rizik nastanka raka dojke u odnosu na ispitanice koje su ove namirnice uzimale manje od jedan puta mjesečno.

Mogući zaštitni učinak pri konzumiranja graha i leće zahtijeva daljnja istraživanja, zaključuju autori. Daljnja ispitivanja bi trebala riješiti dilemu sadržaja i biološke raspoloživosti flavonoida u namirnicama.


Int J Cancer 2005;114:628-633.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve