Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.


Žene čiji se grudi sastoje uglavnom od gustog žljezdanog tkiva s malo masti mogu imati veći potencijal za razvoj raka dojke, pokazuju nova istraživanja. Istraživači su analizirali podatke više od 18.000 žena s malignim bolestima dojke i 184.000 žena iste dobi bez raka dojke. Našli su da gustoća dojki može biti najveći pokazatelj rizika za karcinom, čak i više nego ostali zajednički čimbenici rizika kao što su obiteljska povijest ili rođenje prvog djeteta nakon 30-te godine starosti.

"Žene s gustim dojkama imaju otprilike dva puta veći rizik za rak dojke u odnosu na žene s ne-bujnim grudima", izjavila je glavni autor studije dr Natalie Engmann sa Sveučilišta California u San Franciscu. To je problem, jer 60 posto mlađih žena imaju guste dojke kao i 40 posto starijih žena koje su prošle kroz menopauzu - a zbog gustoće dojke se tumori teže otkrivaju na mamografiji, rekla je Engmann. "Naši rezultati pokazuju da je gustoća dojki snažan zajednički faktor rizika koji se može modificirati, smanjenje broja žena s gustim dojkama može spriječiti znatan broj slučajeva raka dojke", dodala je Engmann.

Rezultati ne znače da je gustoća dojki faktor rizika za svaku ženu. Umjesto toga, epidemiološki podaci objašnjavaju mnoge slučajeve raka u općoj populaciji jer mnoge žene imaju guste dojke. U istraživanju objavljenom u online JAMA Oncology su istraživači svrstali podatke od žena u četiri kategorije gustoće dojki: gotovo potpuno masne dojke, uglavnom masne s nešto žljezdanog tkiva, umjereno žljezdano tkivo i pretežno žljezdano tkivo.

Zatim su pregledali nekoliko poznatih faktora rizika za rak dojke: težina žene, obiteljska povijest bolesti, osobna povijesti benignih biopsija, gustoća dojka i rođenje prvog djeteta nakon 30. godine života. Oko 39 posto slučajeva raka dojke se dogodi prije menopauze, a 26 posto slučajeva od toga se može spriječiti ako se svrsta žene u dvije kategorije gustoće dojke, izračunao je tim studije. Žena ne može smanjiti gustoću dojki, navode autori. Lijek tamoksifen smanjuje rizik od raka dojke i gustoću, ali ima ozbiljne nuspojave pa se općenito ne preporučuje ženama, osim ako imaju visok rizik od raka.

Dobivanje težine u svrhu dodavanja masnog tkiva u grudi da se smanji gustoća je moguće, ali je pretilost neovisno povezana s povišenim rizikom od raka dojke kod starijih žena, otkrilo je istraživanje. Naime, oko 23 posto slučajeva raka dojke kod starijih žena se može spriječiti ako se smanji tjelesna težine do zdrave težine, izračunali su istraživači. S obzirom na gustoću dojki ili pretilost, neki drugi zajednički faktori rizika nisu mogli objasniti zašto ima sve više slučajeva raka u općoj populaciji. Obiteljska povijest je bila povezana s oko 9 posto slučajeva kod mlađih žena i 8 posto kod starijih, dok je odgođeni porođaj bio vezan za 9 posto slučajeva kod mlađih žena i 5 posto kod starijih žena.

Jedno od ograničenja ove studije je da se nisu analizirali neki faktori rizika kao što su genetske mutacije koje mogu znatno povećati izglede za rak dojke kod pojedinih žena, zaključili su. Samo 5 do 10 posto slučajeva raka dojke u SAD-u nastaju zbog naslijeđenih mutacija gena povezanih s rakom dojke, prema National Cancer Institute (NCI). Žene s ovim mutacijama, međutim, imaju mnogo veću vjerojatnost da će razviti rak i to agresivnu formu tumora koje je teško liječiti. 

IZVOR: http://bit.ly/2k4en9u

JAMA Oncol 2017.


 
  Novosti - Sve