Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.


Jedanaest posto uzoraka majčinog mlijeka kupljenih preko interneta je kontaminirano s kravljim mlijekom, navodi se u studiji objavljenoj online u znanstvenom časopisu "Pediatrics". Osim toga, koncentracija kravljeg mlijeka je bila dovoljno visoka u gotovo svim kontaminiranim uzorcim da sugerira namjerno dodavanje.

"Kravlje mlijeko može biti problematično za dojenčad sa alergijom ili intolerancijom" napisali su Sarah A. Keim, dr.sc., docent pedijatrije, Nationwide Dječja bolnica, Columbus, Ohio, i njeni kolege. "Budući da kupci ne mogu provjeriti sastav mlijeka koje kupe, svi bi trebali biti svjesni da bi moglo biti krivotvoreno s kravljim mlijekom. Pedijatri trebaju biti svjesni online tržišta majčinog mlijeka i potencijalnih rizika."

Dr. Keim i kolege su ranije izvijestili da je 74% sličnih uzoraka ispitanog mlijeka kupljenog preko interneta kontaminirano patogenim bakterijama koje vjerojatno predstavljaju rizik kod nedonoščadi ili medicinski kompromitirane djece.

Internet tržište za majčino mlijeko odražava tešku situaciju kod žena koje ne mogu proizvesti dovoljno mlijeka za svoju bebu. Neprofitne banke mlijeka posluju pod pravilnikom Human Milk Banking Association of North American i ne plaćaju donatorima mlijeko, ali te banke mlijeka trenutno nisu u stanju zadovoljiti potražnju za majčinim mlijekom kod prijevremeno rođene i / ili vrlo bolesne djece, a roditelji čija se djeca ne nalaze u bolnici nemaju pristup mlijeku iz banke.

Internet prodaja ima interes zbog profita u transakcijama mlijeka, a zbog toga što se mlijeko prodaje po volumenu postoji poticaj za beskrupuloznost prodavača da dobiju volumen dodacima kao što je kravlje mlijeko u prahu ili tekuće kravlje mlijeko.

Čini se da je to ono što se dogodilo u ispitanim uzorcima istraživačkog tima dr Keim. Koristili su mitohondrijsko DNK testiranje za otkrivanje goveđeg i ljudskog DNK u 102 uzorka mlijeka kupljenih na internetu. Također su koristili kontrolne laboratorijske mješavine da bi procijenili udio kravljeg mlijeka u svakom uzorku.

Istraživači su otkrili da je 11 od 102 uzoraka kupljeno na internetu sadržavalo mješavinu ljudskog i kravljeg DNK, a 10 od 11 kontaminiranih uzoraka je sadržavalo razinu goveđeg DNK koja bi iziskivala dodatak od najmanje 10% kravljeg mlijeka na ljudski uzorak mlijeka - previše da bi bilo rezultat nekog manjeg zagađenja.

Autori su zaključili: „Naši rezultati potvrđuju raniji teoretski rizik da ljudsko mlijeko koje se prodaje putem interneta možda nije 100% ljudsko mlijeko. Svi kupci bi trebali biti svjesni mogućnosti da je mlijeko onečišćeno zbog toga što nemaju baš načina za provjeru sastava mlijeka kojeg su kupili.“

Tim dr Keim je prije iznio rezultate koji su pokazali da 21% onih koji traže ljudsko mlijeko online planira mlijeko davati djetetu s već postojećim lošim zdravstvenim stanjem, a od njih 16% ima intoleranciju na kravlje mlijeko.

 


Pediatrics. Objavljeno online 2015.


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve