Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Uporaba metoda umjetne oplodnje odgovorna je za disproprocionalni rast broja beba male i vrlo male porođajne težine (low-birth-weight i very-low-birth weight) u USA, djelomično zbog apsolutnog porasta višeplodnih trudnoća, ali i zbog veće učestalosti beba male porođajne težine u jednoplodnim trudnoćama nakon postupaka umjetne oplodnje.

Znanstvenici iz Atlante (USA) istraživali su učestalost rađanja beba male porođajne težine (manje od 2.500 g) i vrlo male porođajne težine (manje od 1.500 g) u 42.500 trudnoća nakon umjetne oplodnje između 1996. i 1997 godine i uspoređivali s podacima nešto više od 3 milijuna novorođenih beba iz spontanih trudnoća.

Ukoliko se radilo o bebama rođenim na termin ( >37. tjedana trudnoće), bebe iz epruvete su imale dva i pol puta povećani rizik da ostanu male i vrlo male porođajne težine u odnosu na bebe koje su spontano začete.

U slučaju višeplodnih trudnoća, nije postojao ovaj povišeni rizik, u obje grupa trudnoća se rađao gotovo isti broj djece male porođajne težine.

Procjenjuje se da je svega 0.6% djece rođene u USA začeto u postupcima umjetne oplodnje, ali zato 3.5% djece male porođajne težine i 4.3% djece vrlo male porođajne težine potječu nakon ovog začeća.

Podaci ukazuju na moguću specifičnu problematiku koju je za očekivati u trudnoćama nakon postupaka umjetne oplodnje.

 

N Eng J Med 2002; Vol 346 (10): 731-737


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve