Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Seksualna disfunkcija je čest problem i iskustvo žena s inzulin ovisnim dijabetesom (diabetes tip 1), rezultat je istraživanja belgijskih znanstvenika koji su ovim ispitivanjem željeli istražiti ne samo utjecaj dijabetesa, već i općenito utjecaj psiholoških faktora na seksualnost u žena s dijabetesom.

Znanstvenici iz Leuvena ispitivali su 120 žena s diabetesom tip 1 i 180 zdravih ispitanica slične životne dobe o seksualnim funkcijama, depresiji i osjećaju seksualnog i bračnog zadovoljstva.

Žene s dijabetesom odgovarale su i na pitanja o psihološkoj prilagodbi na šećernu bolest.

Pri tome su na osnovu medicinske dokumentacije proučavani još i kretanje razine hemoglobina HbA1c, uporaba drugih medikamenata, body mass index i rano nastupanje mikrovaskularnih promjena, tipičnih dijabetičkih komplikacija.

U skupini pacijentica s dijabetesom 27% ispitanica se požalilo na seksualnu disfunkciju, u usporedbi s 15% zdravih ispitanica, pri čemu je najznačajnija razlika nađena u smanjenju lubrikacije.

Nije nađena povezanost između seksualne disfunkcije i starosti, body mass indexa, trajanja dijabetesa, razine HbA1c, uporabe drugih lijekova ili menopauzalnog statusa.

Ukoliko su pacijentice s dijabetesom, međutim, imale više tipičnih dijabetičkih komplikacija iskustveno su i više patile od seksualne disfunkcije. Prisutnost komplikacija je pri tome ometalo i uspješan tretman.

I jedna i druga skupina ispitanica sa seksualnom disfunkcijom je imala nizak kvalitetu bračnih odnosa i patile su češće od depresija u odnosu na ispitanice bez seksualnih problema.

Značajan faktor u obje skupine ispitanica koji je na određen način pretkazivao nastanak seksualne disfunkcije bio je prisutnost depresije.

Seksualni problemi su česta pojava u žena s dijabetesom. Ovi problemi pogađaju kvalitetu života i zahtijevaju više pažnje u kliničkoj praksi i daljnjim istraživanjima.


Diabetes Care 2002; 25 (4): 672-677

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve