Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Izgleda kako aktivna i pasivna izloženost duhanu povećava rizik za neplodnost i spušta dob u kojoj nastupa prirodna menopauza, pokazuje aktualna studija.

Od 93,676 postmenopazalnih ispitanica upisanih u opservacijsko istraživanje "Women's Health Initiative" između 1993. i 1998. godine, kod kojih su bile dostupne informacije o relevantnoj izloženosti dimu i plodnosti, rizik za neplodnost bio je 14% veći kod sadašnjih i bivših pušača nego nepušača, a rizik za menopauzu prije dobi 50 godina bio je 26% veći, naveo je Dr. Andrew Hyland, iz Odjela za zdravstvo ponašanje u Roswell Park Cancer Institute u Buffalu, New York i njegovi kolege u članku objavljenom na internetu u časopisu "Tobacco Control". Osim toga, nepušači koji su izvijestili o izlaganju visokim razinama dim imali tijekom radnog vremena imali su 18% veći rizik za oboje, i neplodnost i ranu menopauzu ..

Žene koje su počele pušiti prije dobi od 15 godina, imale su povećani rizik za poteškoće s neplodnošću koje traju duže od 1 godine, a prirodna menopauza je nastupila u prosjeku 21,6 mjeseci ranije u odnosu na ispitanice koje nikada nisu pušile niti su bile izložene pasivnom pušenju, a kod kojih je prirodna menopauza u prosjeku nastupila s 50 godina.

Nepušačice koji su bile izložene najvišoj razini pasivnog pušenja također su imale veću vjerojatnost da će doživjeti problem s neplodnošću, a menopauza je nastupala, u prosjeku, 13,2 mjeseci ranije od usporedne skupine, prema autorima.

Pozitivni trendovi za broj popušenih cigareta dnevno bili su značajni za neplodnost i nastupanje menopauze, što ukazuje na odnos "doza-odgovor".

Utjecaj duhanskih toksina na proizvodnju hormona mogu ometati plodnost, objašnjavaju autori, uz napomenu da toksini mogu oštetiti sazrijevanje jajnih stanica, kao i embrija prije implantacije. Duhanski tokstini također mogu utjecati na važne procese koji se odvijaju u maternici, a koji podržavaju trudnoću. "Čini se da duhanski toksini smanjuju dob nastupanja prirodne menopauze sniženjem razine estrogena u cirkulaciji, kako inhibicijom sinteze tako i endokrinom dizrupcijom", napisali su.

Nalazi ovog istraživanja, koje je jedno od prvih po svojoj veličini i statističkoj snazi u istraživanju i identificiranju utjecaja aktivnog i pasivnog pušenja na pitanja ženskog, pojačava "trenutne dokaze da sve žene trebaju biti zaštićene od aktivnog i pasivnog duhanskog dima", navode autori.

"S obzirom na povezanost između izloženosti duhanskom dimu i dobi nastupanja menopauze, za kliničare je važno razgovarati o tome kako životne navike (kao što su izloženost duhanskom dimu) mogu utjecati na reproduktivno zdravlje njihovih pacijenata ", zaključuju autori.

 

 

Tobacco Control. Published online 2016.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve