Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Žene s nekompliciranim trudnoćama treba poticati da se uključe u aerobne vježbe i vježbe snage, uključujući trčanje, sobni biciklizam i modificiranu jogu, nove su preporuke Američkog zbora ginekologa i opstetričara "ACOG - American College of Obstetricians and Gynecologists".

Čak i žene koje nisu bile aktivne prije trudnoće mogu početi vježbati tijekom trudnoće, pod uvjetom da se konzultiraju sa svojim liječnicima i postupno povećavaju vježbanje.

"Trudnoća se ne treba promatrati kao stanje zatočeništva", naveo je u priopćenju dr Raul Artal, predstojnik odjela za ginekologiju i porodništvo na Sveučilištu Saint Louis i glavni autor ACOG preporuka. "U stvari, to je idealno vrijeme za izmjenu načina života. Trudnica u tom životnom periodu ima najbolji pristup zdravstvenoj skrbi i nadzoru. "

Mišljenje Odbora ACOG-a za ginekološku praksu koje je objavljeno 23. studenog navodi sigurne i opasne vježbe tijekom trudnoće i babinja, ažurirajući preporuke prethodno izdane 2002. godine i potvrđene 2009.g.

Ažurirane preporuke razlikuju se od relativno ograničenih preporuka objavljenih od strane ACOG-a u 2002.g. Prije je ACOG preporučio vježbanje samo za žene koje su se rekreativno ili natjecateljski bavile sportom prije trudnoće. A čak i u tim slučajevima, žene su upozorili da "mijenjaju svoje uobičajene rutinske vježbe kako im se medicinski savjetuje" i da izbjegnu naporne vježbe u drugom i trećem tromjesečju, posebno žene s "poviješću ili rizikom za prerani porod ili s fetusom koji ima smanjeni rast." Žene koje nisu bile redovito tjelesno aktivne prije trudnoće su bile upozorene da se konzultiraju sa svojim liječnicima prije početka bilo kojeg programa vježbanja (Obstet Gynecol 2002; 99: 171-3).

Sada se ohrabruje žene da se uključe u neku vrstu tjelesne aktivnosti tijekom trudnoće, ali liječnici trebaju provesti temeljitu kliničku procjenu prije propisivanja određenog programa vježbanja kako bi se utvrdilo da pacijentice nemaju medicinski razlog da ne vježbaju, navodi se u smjernicama ACOG-a.

Ažurirane preporuke navode da bi ženama trebao biti konačnu cilj vježbanje umjerenog intenziteta barem 20-30 minuta dnevno većinu ili sve dane u tjednu. "Test pričanjem" - da li žena može pričati dok vježba - je dobar način da se provjeri da tjelovježba nije previše intenzivna.

U ažuriranim preporukama ACOG navodi hodanje, plivanje, sobni biciklizam, lagani aerobik, modificiranu jogu ili pilates, trčanje, jogging, sportove s reketom i vježbe snage kao "sigurne" za vrijeme trudnoće. No, trudnice trebaju izbjegavati kontaktne sportove, ronjenje, "hot yogu" ili "hot pilates" i "aktivnosti s visokim rizikom od pada", kao što su, među ostalima, gimnastika i skijanje, (Obstet Gynecol 2015, 126.: e135-42).

Neki od apsolutnih kontraindikacija za aerobne vježbe tijekom trudnoće su hemodinamski značajne bolesti srca, restriktivne bolesti pluća, insuficijencija grlića maternice ili serklaža i višestruke trudnoće koje su u riziku od prijevremenog porođaja.

 

 

Pretilost u trudnoći

ACOG je također objavio ažurirane kliničke smjernice za pretilost u trudnoći, pozivajući ginekologe i opstetričare da izračunaju indeks tjelesne mase prilikom prvog prenatalnog posjeta te daju savjete za prehranu i vježbanje.

Smjernice navode da pretile žene mogu poboljšali ishode trudnoće ako samo malo smanje tjelesnu težinu prije trudnoće. Isto tako gubitak težine između trudnoća može smanjiti mogućnost pretilih žena da imaju "novorođenčad veliku-za-gestacijsku dob u idućoj trudnoći "(Obstet Gynecol 2015; 126: e112-26).

ACOG savjetuje liječnicima da razmislite o produljenju prve faze porođaja kod pretilih žena prije izvođenja carski reza. Mehanička tromboprofilaksa se preporučuje prije i poslije carskog reza kod pretilih žena.

Iako su stope mrtvorođenčadi veće kod pretilih trudnica, ACOG nije dao preporuku za ili protiv rutinskog antenatalnog fetalnog nadzora kod tih žena zbog nedostatka dokaza koji bi pokazali poboljšanje u ishodima trudnoće s pojačanim nadzorom.

 

 

 

 

OB.Gyn News
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve