Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Istraživači iz Loyola University Medical Center pokušavaju stvoriti cjepivo koje bi pomoglo ženama s rakom jajnika da duže ostanu u remisiji, stanju odsutnosti aktivnosti bolesti ili prolaznom popuštanju nekih simptoma u pacijenata koji imaju određenu kroničnu bolest. Sveučilište Loyola jedna je od vodećih ustanova koje proučavaju ulogu imunološkog sustava u borbi protiv raka jajnika.

Pilot studija s Loyole za sada je uključila 4 pacijentice, a zasniva se na ideji da se upotrebom dendritičnih stanica može stvoriti individualizirano cjepivo (autologna celularna imunoterapija) za liječenje raka jajnika tako da novostvorene stanice raka budu uništene prije nego im se poveća broj i prije nego metastaziraju.

Od registracije istraživanja 2008. godine u bazi podataka NIH’s ClinicalTrials.gov, znanstvenici pokušavaju poboljšati cjepivo. "Cilj je studijom obuhvatiti 16 žena s uznapredovalim rakom jajnika i pokazati učinkovitost prije proširenja istraživanja", rekao je dr. Patrick Stiff, voditelj istraživačkog tima i ravnatelj Loyola’s Cardinal Bernardin Cancer Center.

Nakon kirurškog zahvata tumorske stanice pacijentice se disolviraju u lizat i pomiješaju s dendritičnim stanicama da bi se dobilo cjepivo. Tijekom 3-4 mjeseca pacijentica dobiva 9 doza ovog imunostimulansa kako bi se potaknulo njezin imunološki sustav na uništenje novonastalih tumorskih stanica.

Pristup je sličan u tome što se kod tradicionalne imunizacije cjepivo daje s ciljem sprečavanja specifičnih bolesti, a ovdje da bi potaknulo imunološki sustav za obranu od raka.

"Ako uzmemo u obzir da će se u 70% pacijentica liječenih od raka jajnika bolest vratiti, namjera nam je poduprijeti imunološki odgovor tako da produžimo slobodno vrijeme do povrata bolesti ili potpuno spriječimo povrat bolesti", objasnio je Stiff. "S poboljšanjem cjepiva, uočavamo sve više kliničkih dobrobiti, ali je put do provođenja daljnjih istraživanja dug", rekao je dr. Stiff.

"Dodatan problem su faktori uključenja u istraživanje; kriteriji su prilično rigidni za žene čije je tijelo iscrpljeno borbom s bolešću. S obzirom na stanje pacijentice, kao i u slučaju svake nove terapije, iznimno smo uzbuđeni samom tehnologijom i uviđamo napredak, ali to nipošto nije jamstvo uspjeha. Upućuju nam se pacijentice iz cijele zemlje, ali ovo nije za žene u kojih nije uspjelo 15 ciklusa terapije, za umiruće pacijentice, niti za pacijentice u hospiciju. Ovo je za pacijentice koje će umrijeti, ali su još uvijek dobroga stanja."

Istraživanje na Loyoli je jedno od dvadeset koje se provodi diljem SAD, a kojim se ispituje djelotvornost Provenge (sipuleucel-T), cjepiva odobrenog od strane FDA. "Provenge potiče imunološki sustav pacijenta na borbu protiv raka prostate, a sada i raka jajnika", rekao je Bill Chambers, direktor Clinical Cancer Research and Immunology Program pri Američkom udruženju za rak. "Pokušavamo razviti učinkovitu imunoterapiju za dugi period", rekao je Chambers.

"Ovaj pristup je obećavajući. Pokušava se bolje razumjeti utjecaj imunološkog sustava na borbu protiv raka jajnika i sveukupno liječenje bolesti, a u obzir treba uzeti aktualnu terapiju", rekla je Barbara Goff, ravnateljica ginekologije i opstetricije sa Sveučilišta Washington. "Imunoterapija neće zamijeniti kirurški zahvat niti kemoterapiju, barem ne u bliskoj budućnosti. To je nešto što ćemo koristiti kao adjuvantno liječenje, pogotovo u ljudi koji su imali i kirurški zahvat i kemoterapiju."

 


http://hcp.obgyn.net/display/article/1760982/2156441 2

  Novosti - Sve